Akkerbouwvakbond stapt naar hoogste rechter tegen verhoging waterpeil Lauwersmeer

Het waterpeil in het Lauwersmeer mag beslist niet worden verhoogd. Dat vindt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). De bond stapt naar de Raad van State om de voorgenomen verhoging te voorkomen.
Het gaat om een proef waarbij het waterpeil veertig centimeter omhoog wordt gebracht. Dit moet voor beter slib en riet zorgen en meer vogels aantrekken. Die proef moet begin 2017 van start gaan en zes weken duren.

Natte weilanden

Volgens de NAV krijgen boeren in de wijde omgeving last van de verhoging. Omdat er geen sluis tussen het Lauwersmeergebied en Reitdiep zit, stijgt ook daar het waterpeil. Met name in het voorjaar verliest de boer productietijd omdat het land langer nat is.

Buffer vol

Door klimaatverandering zijn er volgens de vakbond steeds meer stortbuien. Daarop anticiperen is lastig. Omdat de huidige buffer van het Lauwersmeer door de verhoging wordt gevuld, is er straks geen uitwijkmogelijkheid meer. Daarvoor waarschuwt de vakbond.

Aansprakelijkheid

Het zit de NAV dwars dat de minister geen duidelijkheid wil geven over de aansprakelijkheid van de Staat in het geval van schade door wateroverlast. Boeren kunnen zich hier niet tegen verzekeren.
Eerder al waren er 161 bezwaren ingediend tegen het plan. Die heeft het ministerie van tafel geveegd, zegt Teun de Jong van de NAV.

Lees ook: