Waar komt de herdenkingsplaquette voor Ben Ali Libi?

Waar moet de plaquette komen ter herinnering aan de Joodse goochelaar Ben Ali Libi uit de stad Groningen? In de Kleine Haddingestraat, dachten de twee initiatiefnemers. Daar zou hij zijn geboren.
'Nee!', dacht stadshistoricus Beno Hofman. Hij ontdekte dat de Joodse goochelaar, geboren als Michel Velleman, daar helemaal niet gewoond heeft.


'Als ik ergens iets lees dan ga ik het even checken', zegt Hofman. De stadshistoricus bekeek het bevolkingsregister en kwam erachter dat Velleman nooit in de Kleine Haddingestraat heeft gewoond. 'Maar wel hier in de buurt, bij het Zuiderdiep'.


Het is niet helemaal duidelijk waar Velleman precies gewoond heeft, maar zijn geboortegrond is wel bekend. Er zijn namelijk twee mogelijkheden waar hij gewoond heeft: het Gedempte Zuiderdiep of de Ruiterstraat, vlak om de hoek. 'Ik denk dat de muur op de hoek van deze straten de beste plek is voor het plaquette', besluit Hofman.
Initiatiefnemer van het plaquette Douwe van der Bijl is het met Hofman eens: 'Wie ben ik om de stadshistoricus tegen te spreken. Die plaquette moet er gewoon komen'.