Demonstranten 'trekken aan de bel' tegen gaswinning (update)

'Stop de gaswinning', met dat doel voor ogen demonstreren vrijdagavond honderden actievoerders in het centrum van Groningen.
De actie 'Trek aan de bel' ging van start op de Grote Markt. Daarna liepen zo'n driehonderd actievoerders een route via het Gedempte Zuiderdiep, de Folkingestraat en de Vismarkt om weer op de Grote Markt te eindigen.

Luisteren naar toespraken
Daar luisterden de demonstranten, inmiddels een stuk minder, naar bewoonster Annemarie Heite, gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) en Milieudefensie. Met de actie wilden de demonstranten aan de Tweede Kamer duidelijk maken dat de gaswinning volledig moet worden stopgezet.

Onder hen waren ook Commissaris van de Koning René Paas, gedeputeerden Nienke Homan (GroenLinks) en Eelco Eikenaar (SP) en wethouder en locoburgemeester Ton Schoor (D66).

De actie was een initiatief van Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad en de coalitie Gasverzet Groningen

Kerken luiden noodklok
De manifestatie was voorafgaand aan het luiden van de noodklokken in de provincie om 21:00. Zeker achttien Groningse kerken deden mee aan de actie om aandacht te vestigen op de zorg over het historisch erfgoed.

Naar schatting zijn er zo'n honderd kerken in het aardbevingsgebied die zijn beschadigd door de bevingen.Lees ook:
- Kerken luiden de noodklok tegen de gaswinning
- Alles over de gaswinning en de aardbeving in dit interactieve dossier
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws