Symbool van strijd tegen de NAM Tiemen Meulema overleden

'Hij heeft de oplossing nooit mee mogen maken. Verschrikkelijk.'
Zo reageert Annemarie Heite op het plotseling overlijden van haar buurman Tiemen Meulema. Zij heeft de familie Meulema jarenlang begeleid bij de strijd tegen de NAM.
Op last van de brandweer moet de familie twee-en-half jaar geleden de boerderij aan Ter Laan in Bedum onmiddellijk verlaten als een deel van de schuur instort.

Spullen gestolen

Vervolgens begint het getrouwtrek met de NAM. Ondertussen worden ook nog eens al hun spullen uit de leegstaande boerderij gestolen.
Na uiterst moeizame onderhandelingen wordt uiteindelijk eerder dit jaar een akkoord bereikt. De boerderij is inmiddels afgebroken.
En er is gestart met de voorbereidingen van nieuwbouw op dezelfde plek in het buitengebied van Bedum. Tiemen Meulema kan daar geen getuige meer van zijn.

Erbarmelijke omstandigheden

Buurvrouw Heite is zwaar onder de indruk. 'Deze mensen hebben lange tijd onder erbarmelijke omstandigheden geleefd. Het is schrijnend dat onze samenleving zo met kwetsbare mensen omgaat.'
De situatie van de familie Meulema staat symbool voor veel vergelijkbare zaken. Het trekt in de loop der jaren ook de nodige aandacht van de Haagse politiek.

Geen steek verder

Zo bemoeit minister Henk Kamp van Economische Zaken zich er mee, als de zaak geen steek verder komt. De gemeente en de NAM spelen elkaar steeds de bal toe. In juni dit jaar brengt minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid nog een bezoek aan de veelgeplaagde Tiemen en Alie Meulema.

Onwel

Tiemen Meulema werd donderdag in zijn tijdelijke woning onwel. Reanimatie mocht niet baten. In het verleden heeft hij meerder keren aangegeven dat zijn gezondheid zwaar te lijden heeft onder de strijd met de NAM. Hij was al hartpatiënt.
Tiemen Meulema is 62 jaar geworden.

Lees ook