Gebruik maken van 40 miljoen voor sneller internet? 'Nee bedankt'

Geld van de provincie gebruiken voor de aanleg van snel internet? Nee bedankt, zegt Humsternet. De coöperatie wil glasvezel aanleggen in Humsterland, het buitengebied rond Oldehove.
Veertig miljoen euro. Zoveel zit er in de pot die de provincie heeft voor de aanleg van snel internet in buitengebieden. Maar daar zijn wel regels aan verbonden. En dat is volgens Humsternet ongunstig.

In het voordeel van marktpartijen

Volgens de coöperatie is de voorgestelde regeling in het voordeel van marktpartijen, omdat die gemakkelijker aan de voorwaarden kunnen voldoen. Bovendien hoeven zij volgens voorzitter Enno Zuidema niet alle adressen op snel internet aan te sluiten.

'Die gaan we niet aansluiten'

Zuidema: 'In de regeling staat dat een marktpartij mag zeggen: die woning of boerderij ligt te ver weg, die gaan we niet aansluiten. Als wij in deze regeling stappen dan is er een kans dat een aantal van onze leden niet wordt aangesloten. Dat willen we niet. Al onze leden moeten snel internet krijgen. Glasvezel dus.'
En er is nog een bezwaar. Enno Zuidema: 'Onze leden hebben aangegeven dat ze alleen glasvezel willen. In de voorgestelde regeling wordt een andere technologie gebruikt. Die is nu misschien wel snel, maar lang niet zo snel als glasvezel. Bovendien is die techniek over tien jaar achterhaald. Onze leden willen toekomstbestendig internet en dat is glasvezel.'
Internetten via de telefoonlijn
In de provincie Groningen zijn zo'n veertienduizend adressen, woningen, boerderijen en bedrijven, verstoken van snel internet. Daar wordt nog geïnternet via de koperen telefoonlijn, met lage snelheden.

De infrastructuur voor internet wordt niet gezien als nutsvoorziening, een dienst die in het belang is voor het algemeen belang, en is aan de markt overgelaten. Maar voor commerciële partijen als Ziggo en KPN zijn de buitengebieden niet rendabel.
In het actieplan moeten voor eind 2018 alle inwoners van Groningen kunnen beschikken over snel internet. Zo'n 10 miljoen euro is als subsidie bedoeld voor snel internet in de negen aardbevingsgemeenten. 30 miljoen is beschikbaar voor snel internet in de hele provincie Groningen.

Op andere gedachten brengen

Deze week gaat Humsternet proberen via Provinciale Staten de regeling aan te passen. Als dat niet lukt dan gaat Humsternet op eigen kracht door met de aanleg van glasvezel in het Humsterland.

Lees ook: