Inwonertal gemeente Groningen groeit; bevolking Noordoost-Groningen neemt af

Het inwonertal van de gemeente Groningen zal de komende jaren beduidend groeien. Noordoost-Groningen ziet de bevolking verder afnemen.
Dat voorspellen het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek in een gezamenlijk rapport.

Vijf gemeenten groeien
De gemeente Groningen groeit met 7,9 procent. De gemeente Haren met maar liefst 11 procent, Slochteren met 4,7 procent, Bedum groeit met 5,7 procent en de gemeente Bellingwedde met 6,8 procent, blijkt uit de cijfers.

De bevolking van de vier grootste steden van het land, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht groeit sterk. Ze krijgen een derde van de totale bevolkingsgroei tot 2030 te verwerken. De steden groeien daarmee met 15 procent. Amsterdam telt dan een miljoen inwoners.

Bevolking groeit
De bevolking groeit tussen 2015 en 2030 naar verwachting met 950.000 mensen, voor driekwart in de grotere steden met meer dan 100.000 inwoners. Ook buurgemeenten van die steden zien het inwonertal stijgen.


Volgens de prognose neemt ook het aantal huishoudens toe, met circa 700.000. Daarom is in vrijwel het hele land meer woningbouw nodig, schrijven PBL en CBS.

Krimpgebieden
Een op de vijf gemeenten telt over vijftien jaar juist minder inwoners. Daarbij gaat het vooral om de buitengebieden zoals delen van Groningen, Drenthe en Limburg, de Achterhoek en Zeeuws-Vlaanderen.


Ook de samenstelling van gemeenten gaat veranderen. Rond de eeuwwisseling telden zowel steden als dorpen circa 15 procent ouderen.

Vergrijzing
In de toekomst is de vergrijzing in steden zo'n 17 procent, terwijl in kleinere gemeenten juist 26 procent ouderen woont. Oorzaak daarvan is vooral dat jongeren de dorpen verlaten en naar de stad trekken.


De twee onderzoeksorganisaties bouwen wel een onzekerheid in de prognoses. 'Immigratie, economische ontwikkeling en woningbouw zijn moeilijk te voorspellen.'


Bekijk hieronder of jouw gemeente de komende jaren groeit of krimpt wat betreft inwontertal:
Meer over dit onderwerp:
krimp GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws