OM: tandpastadief moet twee jaar brommen

© Jos Schuurman/FPS
Een 42-jarige man zonder vaste woonplaats moet twee jaar worden opgenomen in een kliniek voor veelplegers. Dat eist de officier van justitie.
De man was nog maar net uit de gevangenis toen hij op 5 juni een grootverpakking tandpasta bij een supermarkt aan de Wilhelminakade in Groningen zou hebben gestolen.


Zelf beweerde hij dat hij die ergens anders had gekocht, maar de officier vond het hoogst onwaarschijnlijk dat iemand met zeer weinig geld op zak bijna 15 euro aan merktandpasta uitgaf.

Douchegel en deo gestolen

Wel bekende de man tien dagen later zo'n dertig flesjes douchegel en deodorant te hebben gestolen bij een drogist aan de Westerhaven in Groningen.
De man kampt met een cocaïneverslaving. Hij wil daar zelf vanaf, maar tot nu toe liep hij elke keer weg uit afkickklinieken zodra hij het zwaar kreeg. Dan dook hij onder. 'De grote verdwijntruc', noemde de reclassering dat.

Afkicken

Daarom adviseerde de reclassering de winkeldief - met 35 pagina's strafblad - nu voor twee jaar in een veelplegersinrichting op te sluiten, waar hij zonder vluchtmogelijkheden kan afkicken. Zijn advocaat pleitte voor opname van één jaar in zo'n kliniek, maar dat is ongebruikelijk.
Uitspraak over twee weken.