Bouw stikstoffabriek Zuidbroek op losse schroeven

De beslissing over de bouw van de stikstoffabriek bij Zuidbroek door de Gasunie is met een jaar uitgesteld. Dat laat minister Henk Kamp van Economische Zaken de Tweede Kamer weten.
Het betekent dat een investering van 480 miljoen euro en veel extra werk voorlopig aan de neus van Oost-Groningen voorbij gaat. Het is maar de vraag of de fabriek in een later stadium nog wel wordt gebouwd.
De fabriek was aanvankelijk nodig om gas dat wordt geïmporteerd uit onder meer Rusland geschikt te maken voor de Nederlandse markt. Dit is hoogcalorisch gas, dat niet gebruikt kan worden in onze gasstellen en cv-ketels. De toevoeging van stikstof onder hoge druk brengt daar verandering in.

Niet meer nodig

Uit een analyse van Gasunie Transport Service (GTS) blijkt dat de fabriek uit het oogpunt van capaciteit niet meer nodig is. Dat komt met name doordat in landen die nu nog veel laagcalorisch gas uit het Groningse gasveld importeren, versneld hun installaties laten ombouwen.
Ze kunnen dan ook op andere gasmarkten terecht. Hierdoor is er minder vraag naar Gronings gas.

Minder snel gedaald

Het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen speelt daarbij ook een belangrijke rol. Kamp wijst er op dat daardoor de druk op het Groninger gasveld minder snel is gedaald dan eerder was voorzien.
Ook laat hij weten dat minder gaswinning in Groningen inmiddels leidt tot minder aardbevingen. Hij vindt het niet nodig om nog minder gas te winnen in Groningen.

Snelle ontwikkelingen

De bouw van de stikstoffabriek was aanvankelijk noodzakelijk om het verder terug draaien van de Groningse gaskraan op te vangen. Door de snelle ontwikkelingen in met name België en Duitsland is dat veranderd, concludeert de Gasunie.
Kamp is nog niet zover dat hij een streep zet door de stikstoffabriek. Hij stelt het besluit met een jaar uit. Aanvankelijk zou de fabriek in 2020 gaan draaien. Dat wordt nu als de bouw al doorgaat, volgens Kamp anderhalf jaar later.