'Groningse server gebruikt voor hack VS, FBI slaat alarm'

Een Groningse server is door vermoedelijk Russische hackers gebruikt om computersystemen in Amerika te hacken. De hackers hebben informatie van ruim 200.000 kiesgerechtigden uit de staat Illinois buitgemaakt, schrijft het Algemeen Dagblad (AD) dinsdag.
Daarnaast is op servers in de Amerikaanse staat Arizona kwaadaardige software achtergelaten. Ook dit zou gebeurd zijn via onder meer een Groningse server. Deze server staat in het TCN datahotel op het Zernikecomplex.
Volgens de krant zijn in totaal acht verschillende servers gebruikt. Vier daarvan staan in Nederland, waarvan dus één in Groningen.

Eigenaar wist van niets

De aanvallen zouden via een server van het Tilburgse bedrijf Liteserver zijn verlopen. Dit bedrijf heeft een server in het Groningse datahotel. Het bedrijf zegt tegen het AD niets te weten van de aanvallen. 'Als zoiets gebeurt, wordt dit doorgaans snel gemeld door de politie', zegt een woordvoerder van het bedrijf.
De Groningse server lijkt ook te zijn gebruikt om e-mails te stelen van leden van de Oekraïnse overheid en de Turkse AK-partij, schrijft de krant.
De FBI slaat alarm vanwege de aankomende verkiezingen in Amerika. De computersystemen van Illinois zijn twee weken uitgeschakeld na de aanval.

Belangrijk internetknooppunt

Volgens beveiligingsexpert Roel van der Valk is het niet gek dat Nederlandse servers gebruikt zijn voor de aanvallen. 'Nederland is een belangrijk internetknooppunt. Daar komen helaas ook hackers op af. Gerichte cyberaanvallen op politieke doelwitten vanuit Russische servers zijn al jaren gemeengoed', aldus Van der Valk tegen het AD.
TCN Datahotels is de eigenaar van het datahotel op het Zernikecomplex. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de kwestie.