Ambtenaren Haren zoeken steun bij Brouns

De Ondernemingsraad van Haren heeft een brief gestuurd naar gedeputeerde Patrick Brouns om de belangen van de Harener ambtenaren bij de herindeling veilig te stellen.

De OR is geschrokken van het raadsbesluit van Haren om niet meer aan tafel te zitten bij de gesprekken over een eventuele fusie met Groningen en Ten Boer.

Geschoffeerd

De ambtenaren voelen zich door de raad geschoffeerd, omdat de gesprekken ook gaan over hún werk, schrijft de OR: 'Onze mening is dat de gemeenteraad op deze manier zowel de inwoners als de ambtenaren volledig buitenspel zet, hetgeen wij een zeer kwalijke zaak vinden. Een zeer belangrijk deel van het proces is immers de overgang van de collega's naar de nieuwe gemeente. De afwezigheid van enige vertegenwoordiging vanuit de gemeente Haren in het verdere verloop van het herindelingsproces is ons inziens niet acceptabel.'

Aanschuiven

De OR wil met het provinciebestuur een manier afspreken waarop een vertegenwoordiging van de Harener ambtenaren toch kan aanschuiven bij overleggen over de personele zaken en de bedrijfsvoering in de toekomstige gemeente: 'Ook als de herindeling tenslotte niet doorgaat, is het toch van belang dat we bij die gesprekken zijn', zegt OR-voorzitter Martijn Lanjouw.

Gezamenlijke OR

Overigens is de OR van Haren al in overleg met de ondernemingsraad van Groningen. Naast het elkaar op de hoogte houden van de ontwikkelingen wordt in dit overleg gewerkt aan het inrichten van een bijzondere ondernemingsraad. Volgens Lanjouw is dat de gebruikelijke gang van zaken in de aanloop naar een mogelijke fusie.