COA rekent in toekomst ook op hulp gemeenten bij opvang asielzoekers
Regiomanager COA: 'Met de sluiting van de noodopvang verliezen negentig mensen hun baan'
Het COA rekent erop dat de gemeenten in de toekomst weer zullen helpen met het optuigen van asielzoekerscentra, als dat nodig is.
Maandag kregen de Groningse burgemeesters te horen dat alle geplande azc's worden afgeblazen omdat de instroom van asielzoekers is opgedroogd. Alle afspraken die nog niet helemaal rond waren, zijn geschrapt.
Volgens regiomanager Henk Wolthof van het COA vielen de reacties van de burgemeesters mee. Hij had verwacht dat hij de wind van voren zou krijgen. Wolthof: 'Het was een verrassing hoe snel de burgemeesters schakelden. Ze hadden soms een dubbel gevoel. Aan de ene kant dat alle inspanningen op de gemeentehuizen voor niks was geweest en aan de andere kant prima dat er minder asielzoekers komen'.
Welkom
'Er waren burgemeester die zeiden je bent weer welkom als je weer in nood zit. en dat was goed om te horen.' Volgens de regiomanager wordt er rekening gehouden met een mogelijk nieuwe grote stroom asielzoekers. 'In de plannen is reserve ingebouwd'.
Beveiliging
Henk Wolthof kijkt terug op een roerige periode. Avond na avond stond hij voor zalen om de bevolking uitleg te geven over nieuwe asielzoekerscentra. 'Het waren soms pittige discussies, af en toe was het op het randje, maar altijd ging het in goede harmonie. Er waren geen uitwassen. Ik heb nooit beveiliging nodig gehad. Ik kon altijd alleen naar mijn auto lopen'. Hij benijdde zijn collega's elders in het land niet. 'Soms moesten ze zich verschansen in gemeentehuizen'.
Overtollig personeel
Wolthof krijgt nu weer tijd voor andere werkzaamheden, maar heeft zorgen om het overtollige personeel. 'Negentig mensen verliezen hun baan. Dat is heel vervelend. Helemaal omdat dit een regio is waar de werkgelegenheid niet voor het oprapen ligt'.