Vlagtwedde stelt 'beperkingen' aan Akkoord van Westerlee

© Archief (Carl Hoekstra/RTVNoord)
De zogeheten business case van het Akkoord van Westerlee valt bij de gemeenteraad van Vlagtwedde in goede aarde, zo bleek dinsdagavond. Toch zijn er nog een paar hobbels te nemen voordat de bestuurlijke reorganisatie van de werkvoorzieningsschappen Synergon en Wedeka een feit is.
'Beperkingen', noemt wethouder Seine Lok van Vlagtwedde ze. Hij wil, en de gemeenteraad gaat daar in mee, een toets over de juridische houdbaarheid van de businesscase: Mogen de werkvoorzieningsschappen Synergon en Wedeka onder één bestuurscommissie vallen?

Daarover liet de Kanaalster advocaat Hans Klopstra twijfels rijzen. Volgens de gebiedsregisseurs Bert Middel en Gerard Kremer kan het, maar Vlagtwedde wil het zeker weten.

Meebepalen

En als zo'n bestuurscommissie mogelijk is, wil Vlagtwedde er een stem in krijgen. 'Ook wij als gemeente Westerwolde (na de fusie van Vlagtwedde en Bellingwedde) moeten het beleid kunnen meebepalen, niet alleen de grote gemeenten', zegt Lok.
De 'beperkingen' die Vlagtwedde stelt lijken minder in kracht en omvang dan de voorwaarden die Stadskanaal eerder deze week stelde aan de businesscase, maar Lok vindt dat de opstellers van de businesscase er niet omheen kunnen.

Zorgelijk

Vóór het eind van deze maand moeten alle bij de werkvoorzieningsschappen gemeenten de businesscase hebben goedgekeurd wil Oost-Groningen in aanmerking komen voor financiële steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lok vindt de situatie 'zorgelijk', hij hoopt dat het gesprek dat de gebiedsregisseurs nog aangaan met de gemeenteraden van Stadskanaal en Veendam vruchten afwerpt.
Over twee weken velt de gemeenteraad van Vlagtwedde een definitief oordeel over de businesscase van het Akkoord van Westerlee.