Meer meesters voor de klas? 'Ja, dit is absoluut een gemis!'

© RTV Noord
Zet voor elke klas een juf én een meester. Dat betoog hield hoogleraar orthopedagogiek Alexander Minnaert dinsdag bij Noord Vandaag.
En ook op Facebook werd er druk over dit onderwerp gediscussieerd. We zetten een aantal reacties op een rijtje.

Kleinere klassen

Enkele reaguurders opperen dat twee docenten voor elke klas wellicht niet de oplossing is, maar dat de klassen juist kleiner moeten worden.
'De klassen zouden beter kleiner kunnen waardoor je per docent minder kinderen hebt. En als er dan toch een extra persoon zou moeten zijn, zorg dan voor een assistent', schrijft Lars Bierhaalder.
Ook Rinco Jongeling denkt er zo over. 'Klassen moeten kleiner. Meer kleinere scholen. Kinderen krijgen dan de aandacht die ze verdienen.'

Wisselwerking

Maar er zijn ook voorstanders van meer meesters voor de klas. Bijvoorbeeld Elsbeth Weterings Gaaikema: 'Meer mannen voor de klas zou beter zijn. Ze hebben een andere energie, juist die wisselwerking is goed voor kids. Ook in de gezinnen zijn de vrouwen vaak meer in beeld bij de opvoeding. Kinderen missen vaak voldoende invloed van mannen als rolmodel voor hen.'
'Wij hebben al wel 10 jaar geen meester voor de klas gehad op de basisschool. Ik vind het absoluut een gemis!', schrijft Annet Norder Onstein.

Kwaliteit

Maar meer mannen voor de klas of niet, uiteindelijk is het de kwaliteit van een leerkracht die telt, vindt bijvoorbeeld Bertha Udding: 'Het moet toch gaan om kwaliteit niet om of het een man of vrouw is.'
'Bij ons in speciaal onderwijs staan er voor 4 van de 7 klassen een man. En ik moet eerlijk zijn, de vrouwen hebben hun klassen meer in toom dan de mannen ;)', schrijft Marjolein van Balkom.

Eén op de acht

Dinsdag werd duidelijk dat er steeds minder mannen voor de klas staan. In Groningen is één op de acht basisleerkrachten een man. Daarmee doet onze provincie het nog iets beter dan het landelijk gemiddelde van één op negen.

Lees ook: