Schaatscoach Peter Kolder moet China aan medailles gaan helpen

© EPA/Sergei Ilnitsky
De 40-jarige Peter Kolder is door de Chinese schaatsbond aangesteld als bondscoach. De uit Beerta afkomstige Kolder gaat tot en met de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking aan de slag in China.
Kolder wordt eindverantwoordelijk voor de Chinese juniorenselectie en tekende begin deze week het contract in China. 'Het is een cliché maar dit is natuurlijk een geweldige uitdaging', licht Kolder zijn aanstelling toe.
'De Chinese schaatsbond wil richting de Spelen in eigen land een professionele schaatsstructuur opzetten. In 2022 is het de ambitie om schaatsmedailles te behalen.'

Eigen staf

Het samenstellen van zijn technische staf is de volgende stap die de Groninger op korte termijn moet zetten. 'De bond heeft me de vrijheid gegeven om mijn eigen staf te gaan formeren. Ik heb graag één of twee assistent-coaches naast me, een krachttrainer en twee fysiotherapeuten. Daarnaast heb ik de ruimte gekregen om ook wetenschappelijke ondersteuning in mijn team op te nemen. In mijn ogen is dat noodzakelijk om het schaatsniveau binnen enkele jaren naar de internationale top te brengen.'

Changchun als thuisbasis

Kolder gaat werken vanuit Changchun, een stad in het noordoosten van China, met meer dan 2 miljoen inwoners. De plaatselijke ijsbaan is in 2007 geopend voor de Aziatische Winterspelen en eerder dit jaar zijn daar nog de Wereldkampioenschappen Junioren gehouden.
'Ik ben er in 2010 geweest en was erg onder de indruk van de kwaliteit van het stadion en de sportfaciliteiten. De stad is ook erg gericht op sport.'

Carrière als schaatscoach

Het afgelopen schaatsseizoen was Kolder als hoofdcoach verantwoordelijk voor Team Corendon, waar hij de jaren ervoor als coach betrokken was naast zowel Renate Groenewold als Jan van Veen. Daarvoor was hij een jaar hoofdcoach bij de damessprintploeg Team Liga.
Zijn loopbaan als schaatscoach begon bij de KNSB waar hij van 2002 tot 2010 de selecties van Jong Oranje onder zijn hoede had. Als coach leverde hij destijds Sven Kramer, Ireen Wüst en Lotte van Beek af als wereldkampioenen bij de junioren.