'Een sprong van zestien meter in ondiep water? Levensgevaarlijk!'

Wie nog van de CiBoGa-boot bij het stadsstrand in Groningen wil springen voor een verfrissende duik, riskeert een boete van negentig euro.
De afgelopen dagen klommen tientallen kinderen en jongeren langs de buitenkant van de boot naar het dak, zestien meter hoog. Vanaf die hoogte springen ze in het ondiepe water. Een treetje lager is zeven meter hoog.

'Sollicitatie naar een doodsmak op een hardstalen ponton', zo waarschuwt Platform GRAS, dat op de boot is gevestigd, op Twitter. De gemeente Groningen greep woensdagmiddag in door borden te plaatsen met 'verboden voor onbevoegden'.

'Een levensgevaarlijke operatie'

'Hij is hier helemaal niet voor gemaakt. Het zijn met steigerplanken beklede containers', zegt Rob Mulder. Hij is de bedenker van de boot, die werd gebouwd door wijlen Henk Wiering als informatiecentrum voor het CiBoGa-terrein. 'Het lijkt mij een levensgevaarlijke operatie om langs de buitenkant omhoog te klauteren en van zestien meter in relatief ondiep water te springen.'

Een medewerker van Platform GRAS steunt de lezing van Mulder. 'De planken aan de buitenkant zijn esthetisch, dus puur bedoeld voor het uiterlijk en niet om op te klimmen. Er is al een paar planken losgeschoten.'

'We zijn bang voor ongelukken'

De medewerker ziet de zwemmers langs de boot naar boven klimmen. 'Ik weet niet of je een eigen woning hebt, maar hoe zou jij het vinden als er iemand op je gebouw klimt? We zijn bang dat er een keer ongelukken gebeuren.'
Foto: Twitter/Leonie Wendker

GRAS wijst waaghalzen zelf op het gevaar van een sprong en schakelde tevens de politie in. Volgens politiewoordvoerder Anne van der Meer kwamen er de afgelopen drie dagen twee meldingen binnen over springers vanaf de CiBoGa-boot.

Wie handhaaft aan het stadsstrand?

'We wisselen het af. De eerste keer zijn wij wezen kijken. De tweede keer niet, omdat we een prio 1-melding hadden. Toen zijn handhavers van de gemeente geweest', aldus Van der Meer. Bij het bezoekje van de politie klommen er kinderen naar beneden en renden weg. Daadwerkelijke sprongen werden toen niet gezien.
Ook woensdag waagden enkele zwemmers zich aan een sprong. Eenmaal beneden wilden zij niet reageren tegenover RTV Noord vanwege de vrees voor een boete.