Provinciale Staten wil eerlijke kans voor burgerinitiatieven bij aanleg snel internet

© SCXC Stock Exchange/Enzo Fociniti (creative commons) - bewerkt
De burgerinitiatieven die verspreid door de provincie bezig zijn met het realiseren van snel internet, voelen zich gesteund door Provinciale Staten. Die wil dat de cooperaties een eerlijke kans krijgen tegen een grote commerciële partij.
De provincie opent in oktober een regeling waar op ingeschreven kan worden. Er is in totaal 40 miljoen euro beschikbaar.

1-0 achter?

De burgerinitiatieven vinden dat zij bij voorbaat al 1-0 achter staan, omdat de provincie zo snel mogelijk de gehele provincie aangesloten wil zien. Een burgerinitiatief zoals Oldambt Verbindt, Humsternet of Breedband Westerwolde richt zich op het eigen gebied en niet op de hele provincie.

Voordeel voor grote partij?

'De regeling is wel erg gespitst op een partij die alles in een keer kan doen', klaagt Rene de Vink van Breedband Westerkwartier. 'De grote partij is dan in het voordeel, en dan wordt ik thuis dus niet aangesloten omdat mijn huis te ver bij de weg vandaan staat.'

Discriminerende criteria

Vanuit Provinciale Staten worden die 'discriminerende criteria' niet gewaardeerd. Jacob Klaas Star (CDA) vraagt zich af wat het nut daarvan is. 'Van coöperaties wordt de financiële draagkracht, eigen vermogen en solvabiliteit bekeken. Startende coöperaties hebben het daar moeilijk mee.'

Goed scoren

Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) erkent dat een grote partij beter scoort op het ontsluiten van een groot gebied. 'Maar kleine coöperaties scoren weer goed op andere dingen', zegt hij. 'Zij hebben vaak al veel voorwerk gedaan en een groep gemobiliseerd met potentiele adressen. Daar moet een grote partij nog mee beginnen. Zo hebben we allerlei criteria die we moeten wegen.'
Eugenie Stolk (PvdA) roept Brouns op om eerst weer in gesprek te gaan met de burgerinitiatieven. Die opmerking wordt gesteund door een meerderheid in de Staten.
Veel verwachten de coöperaties daar overigens niet van. 'We hebben al vaker om tafel gezeten en als dat alleen weer een verduidelijking wordt, dan schieten we er niet veel mee op', zegt Hans Reinders van Humsternet. 'Maar we strijden door', vult Rene de Vink aan.

Lees ook: