Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt fors groter

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat fors uitbreiden. Het huidige museumgebouw gaat deels tegen de grond. Het nieuwe gebouw wordt zo'n anderhalf keer groter, meldt RTV Drenthe.
Het Herinneringscentrum kan het aantal bezoekers niet goed aan in het huidige gebouw. Daarnaast is er te weinig ruimte om de collectie te laten zien en het verhaal over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog te vertellen.

'We krijgen steeds meer groepen en ook het aantal individuele bezoekers stijgt. Om beide groepen goed te kunnen blijven bedienen moeten we dat scheiden met aparte programma's en tentoonstellingen zodat ze elkaar niet in de weg zitten', zegt directeur Dirk Mulder.

Groei van de collectie
Volgens Mulder is de collectie ook een stuk groter geworden. 'Westerbork was de laatste halte voor de vernietigingskampen in nazi-Duitsland. Wij hebben de taak dat hele verhaal te vertellen en te duiden, van begin tot het einde. Ook dat lukt niet in het huidige gebouw.'

Digitale faciliteiten
Mulder wil in het nieuwe gebouw ook digitale faciliteiten, waar de geschiedenis van alle voormalige kampbewoners op te vragen zijn. Met een digitaal apparaat kun je vervolgens naar het voormalige kampterrein. Volgens Mulder kun je er daar achterkomen waar iemand verbleef en onder welke omstandigheden deze persoon leefde in het kamp.

Op zoek naar geld
Mulder zit al met een architect om tafel, maar meer dan eerste schetsen en ideeën zijn er nog niet. Een duidelijker beeld heeft de directeur wel over de financiering. Er is vijf tot zes miljoen euro nodig.

Een miljoen euro van de provincie Drenthe is al zeker. Mulder verwacht ook een paar miljoen euro van het Rijk, omdat het Herinneringscentrum een nationale functie heeft. Mulder wil daarnaast het nationaal fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg om een bedrag van een miljoen euro vragen.

In 2018 moet het nieuwe Herinneringscentrum Kamp Westerbork er staan.
Meer over dit onderwerp:
WESTERBORK
Deel dit artikel:

Recent nieuws