Overleg in Pekela over onrust na incidenten rond azc

Het gemeentebestuur van Pekela praat nog altijd over maatregelen na incidenten waarbij inwoners van het asielzoekerscentrum betrokken waren.
De incidenten, waarbij onder meer een agent werd mishandeld door een dronken asielzoeker, leidden de afgelopen dagen tot onrust onder buurtbewoners.

In de loop van de middag

Aan het gesprek nemen ook vertegenwoordigers van de politie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deel.
'In de loop van de middag maken we de uitkomsten van het overleg bekend', aldus een gemeentewoordvoerster.

Noodbevel na oproep Facebook

De afgelopen dagen nam de onrust in Pekela na de incidenten toe. Na een oproep op Facebook verzamelden zich woensdagavond enkele honderden mensen op een parkeerterrein in Oude Pekela, niet ver van het azc aan de Hooiweg.
Ze wilden daar demonstreren. De gemeente stelde een noodbevel in, dat inmiddels niet meer van kracht is. Er werd overigens niemand aangehouden.

Demonstratie zaterdag gaat door

De organisatie Kameraadschap Noord-Nederland heeft woensdag bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een demonstratie tegen het azc. Die staat gepland voor zaterdagmiddag. De organisatie hoopt op de komst van zo'n zevenhonderd mensen.
'Er volgt nog een gesprek met de aanvrager. Dat is gebruikelijk', aldus de woordvoerster. De gemeente ziet volgens haar geen reden om de betoging te verbieden.

Kuin begrijpt zorgen

Burgemeester Jaap Kuin van Pekela gaf eerder deze week al aan zich zorgen te maken over het aantal incidenten rond asielzoekers in Oude Pekela, en over de onrust en onvrede in het dorp hierover.

Lees ook: