Zes jaar cel en tbs voor gewapende overvallen op supermarkten

© Rob Mulder/RTV Noord
De 34-jarige man die werd verdacht van drie gewapende overvallen op supermarkten in Groningen moet daarvoor zes jaar naar de gevangenis.
Ook kreeg hij opnieuw tbs met dwangverpleging opgelegd en wordt zijn huidige tbs, die voorwaardelijk was beëindigd, met twee jaar verlengd.

Lagere straf

De straf viel lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die vroeg om acht jaar cel.
De rechters vonden echter dat de overval op 14 oktober op supermarkt Spar aan de Jacob van Ruysdaelstraat niet bewezen kon worden. De man werd niet voldoende herkend op camerabeelden. 

Twee overvallen wel bewezen

Voor de andere twee overvallen, op de Coop aan de Kerklaan op 19 oktober en op de Spar aan de Zonnelaan op 19 november, was wel genoeg bewijs.
De man dwong winkelpersoneel om hem geld uit de kluizen en de kassa's te geven. Hij zette sommigen daarbij een vuurwapen tegen het hoofd. De overvaller moet een van de medewerkers 500 euro schadevergoeding betalen.

Herkend op videobeelden

De overvallen waren door bewakingscamera's geregistreerd. De politie zette de beelden van de supermarkt aan de Zonnelaan op internet. Daarop werd hij herkend door verschillende mensen, onder wie agenten en familieleden.
De man zat sinds 2004 in tbs-klinieken. De tbs werd in oktober 2015 beëindigd, omdat het goed met hem leek te gaan.

Verkeerde inschatting

Dat bleek verkeerd ingeschat, stelde de rechtbank. Om de maatschappij te beschermen moet hij daarom terug.