De haat-liefdeverhouding tussen Oude Pekela en het azc

Een haat-liefdeverhouding. Zo zou je de relatie tussen de bewoners van het asielzoekerscentrum en de inwoners van Pekela het beste kunnen omschrijven. Een historisch overzicht.
Spanningen rond de opening

Meteen na de opening in 2001 staan de verhoudingen op scherp. Op Koninginnedag proberen tientallen Pekelders het azc te bestormen. Enkele dagen later grijpt de ME in als azc-bewoners de lokale jeugd met stokken te lijf gaan. Een gesprek tussen gemeente, lokale jeugd en jongeren uit het azc zorgt ervoor dat de rust wederkeert.
In juni 2009 worden Pekelders geïnformeerd dat er 250 extra asielzoekers naar Oude Pekela komen. Dit leidt niet tot onrust. Binnen de muren van het azc gaat het wel enkele keren fout. Meerdere malen moet de politie optreden vanwege incidenten.

Oplaaiende onrust op de kermis

Drie jaar later gaat het mis op de kermis. Jongeren uit Pekela raken op Bevrijdingsdag slaags met bewoners van azc. Twee dagen later verzamelen tientallen Pekelders zich bij het azc om verhaal te halen. Het raam van de medische post sneuvelt.
In de periode hierna blijft het borrelen in Pekela. De ene keer vanwege een vluchteling die met justitie in aanraking komt. De andere keer vanwege een vechtpartij in het centrum van Pekela.

Vechtersbazen overgeplaatst

Ook in de jaren daarna blijft het azc de gemoederen bezighouden.
Vorig jaar werd een groep minderjarige vluchtelingen overgeplaatst, nadat er tot twee keer toe een vechtpartij uitbreekt binnen de muren van het azc.

Demonstrerende Pekelers

Begin deze week nam de onrust weer toe. Een dronken bewoner van het azc slaat een agent met een bierflesje. Honderden Pekelders zijn het zat en demonstreren vreedzaam.
Zaterdag wil ook het Kameraadschap Noord-Nederland protesteren.

Lees ook: