Rechter verplicht winkelier op koopzondag deuren te openen

De rechter heeft een ondernemer in winkelcentrum Paddepoel in de stad de verplichting opgelegd op koopzondag open te gaan.
De verhuurder van het winkelpand had de eigenaar van Primera Paddepoel gedaagd.
Eigenaar Gerard Platjouw van Primera weigert op zondag open te gaan, omdat dit volgens hem niet rendabel is. Ook op zaterdag en donderdagavonden sluit hij een uur eerder. De Vereniging van Eigenaren wil dit niet hebben, omdat dit voor klanten onduidelijk is. Alle winkels zouden tegelijkertijd open moeten zijn.

Collectief belang van de concument

Verhuurder Paul Beeres: 'Het winkelcentrum moet zich voortdurend aanpassen om de consument van dienst te zijn. Rekening houden met het collectieve belang van de consument en het gehele centrum is essentieel, ook daar waar het lastig kan zijn voor een individuele ondernemer.'
Beeres legde Platjouw meer dan tienduizend euro aan boetes op voor al die keren dat hij dicht bleef. Die heeft hij nooit betaald.

'Houden aan openingstijden'

De rechter oordeelt nu dat Primera zich moet houden aan de openingstijden. De winkel heeft een huurovereenkomst met de Vereniging van Eigenaren en daarop zijn algemene bepalingen van toepassing. In die voorwaarden staat: 'Wat betreft ruimere openingstijden, koopavonden en koopzondagen zal huurder zich conformeren aan besluiten dienaangaande van de winkeliersvereniging en bij het ontbreken daarvan aan die van verhuurder.'
Volgens de rechter hebben de winkeliers in een vergadering twee jaar geleden tot maandelijkse koopzondagen besloten. De Vereniging van Eigenaren heeft dat besluit alleen maar overgenomen.

Verplicht open

Platjouw moet nu dus verplicht open. Daarnaast moet hij ruim tienduizend euro aan boetes betalen die hij kreeg tot en met afgelopen februari. Voor alle overtredingen daarna komt er nog een bedrag bij.
Platjouw laat weten hoe dan ook in hoger beroep te gaan. Hij vindt dat er allerlei hiaten in de uitspraak zitten.
De eerstvolgende koopzondag in winkelcentrum Paddepoel is op 25 september.