Extra surveillances en alcoholcontroles na incidenten rond azc Oude Pekela

De politie gaat extra surveilleren in de gemeente Pekela. Dat is een van de maatregelen die de gemeente gaat nemen na de onrust rond het azc in Oude Pekela. Dat maakte de gemeente donderdagmiddag bekend na een gesprek met de politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Omdat er bij de incidenten vaak alcohol in het spel is, gaat de gemeente scherper letten op het gebruik van alcohol in de openbare ruimte. Daarnaast gaat het COA beter controleren of de bewoners van het azc zich aan de huisregels houden.

Geen nieuwe asielzoekers

Er komen voorlopig ook geen nieuwe asielzoekers is het azc. Dit is volgens Henk Wolthof van het COA een tijdelijke maatregel. Na het weekend wordt met betrokken partijen bekeken of de vluchtelingenstop gehandhaafd blijft.
De gemeente benadrukt dat er momenteel geen alleenstaande minderjarige asielzoekers in het azc wonen.
Burgemeester Jaap Kuin: 'Namens ons allen vraag ik iedereen om het hoofd koel te houden. Is er iets aan de hand? Bel dan de politie. De inwoners kunnen erop rekenen dat meldingen serieus genomen worden.'

Lastiggevallen meisje

De onrust in Pekela ontstond onder meer na meldingen op social media over een minderjarig meisje dat zou zijn lastiggevallen door een inwoner van het azc.
In de verklaring van de gemeente Pekela staat dat de politie deze zaak heeft onderzocht, maar dat daar niets van is gebleken. Zo is er geen aangifte of melding gedaan door het slachtoffer, zijn er geen getuigen en zijn er verder ook geen feiten bekend over de man.

Twee incidenten

Het aantal incidenten is daarmee de afgelopen week volgens de gemeente beperkt gebleven tot twee. Het gaat om een winkeldiefstal met een lastige aanhouding van een asielzoeker en een dronken inwoner van het azc, die voor overlast in de buurt zorgde en bij zijn aanhouding een agent verwondde.

Lees ook: