De Noord 9 van zaterdag 17 september

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Marianne Veenstra - Stap voor stap

Marianne Veenstra is geboren in Stedum, ze woont nu in Winschoten. Momenteel doet ze aan het Noorderpoort de opleiding Muziek. Voor ze ging studeren was ze full-time vrachtwagenchauffeur. Rijden op de truck doet ze nu 'erbij'. Over haar leven als trucker schreef ze eerder 'Bloedgroep diesel' waarmee Marianne vorige zomer in de Noord 9 staat. Nu geen liedje over het truckersleven, maar over de liefde! Beluister 'Stap voor stap' op YouTube.

2. Jan Henk de Groot - Bonney

Eerste single van het tweede Groningstalige album van Jan Henk de Groot genaamd 'Keunenk van Westerdaipstedale', dat in oktober 2016 verschijnt. Zijn eerste Groningstalige album 'Weerom' (2013) wordt bekroond met de DvhN Streektaalprijs 2013. De jury prijst De Groot om zijn "gevarieerde optimistische liedjes met diepgang". Op tweede Pinksterdag 2014 krijgt Jan Henk uit handen van RTV Noord-directeur Gijs Lensink de Grunny, de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord. De nieuwe single 'Bonney' is een eerbetoon aan zijn vriend Bonney Brattinga in wiens huis De Groot zijn nieuwe cd mocht opnemen. Beluister 'Bonney' op YouTube.

3. Fries Wolma - Noakend in de regen

De naam van Fries Wolma is tegenwoordig verbonden aan de band Zuver Scheerwol. Een groot deel van zijn leven -sinds de jaren '60- is hij gitarist van de Groninger beatband The Javelins geweest. Maar ook speelt hij in Ash-Tray, Reno & Frisby en Sundown. Die laatse band scoort een hit in 1976 met het liedje 'One morning in May'. Ook maakt Fries Wolma solo-cd's en schrijft en produceert hij muziek voor anderen (oa. Sijtse Scheeringa, Johan Raspe en de Askay Brothers). Vorig jaar zomer scoort hij solo een #1-hit in Groningen met 'Zummertied'. 'Noakend in de regen' is zijn nieuwste single! Beluister 'Noakend in de regen' op Youtube.

4. Wat Aans! - Trilploat

Afgelopen zomer staan de Hoogezandster rappers 10 weken in de in de lijst met 'Proat toch Grunnegs met mie', de Groningstalige versie van het liedje 'Parijs' van Kenny B. Nu maken Rik Baptist en Teun Heuvel met 'Trilploat' een ode aan Groningen. Bij de release van het liedje schrijven de mannen: "Groningen is meer dan een aardbevingsgebied en Groningen is ook meer dan enkel ellende. Keetpop en Wat Aans! willen zich afzetten tegen de stereotypering van Groningers en vinden dat Groningen ook op positieve manieren in beweging is. Uiteindelijk moeten we toch met elkaar de schouders er onder zetten en er het beste van maken in onze prachtige provincie." De clip van 'Trilploat' wordt flink bekeken op YouTube, zeker ook nadat GeenStijl er een artikel aan heeft gewijd. Bekijk de clip van 'Trilploat' op Youtube.

5. Alex Julius - Barricaded hearts

Alex Julius is het pseudoniem van Alex Luttjeboer (1966) uit Scheemda. Hij is al sinds het eind van de jaren '70 actief in de muziek. Hij speelt in bands als Speedo, Wild Bunch en sinds de eeuwwisseling speelt hij met AA and The Doctors en sinds 2008 in The Chaplains. In april 2014 bracht hij solo onder de naam Alex Julius zijn eerste single uit, getiteld 'Sunshine', waarmee hij de eerste plaats in de Noord 9 bereikte. 'Barricaded hearts' is inmiddels zijn vierde solo single in de Noord 9. Beluister 'Barricaded hearts' op Youtube.

6. Harry Niehof - Rimpeling

In het voorjaar is van Harry Niehof een nieuw album verschenen: 'Café op Driefklaai'. Het is ook de naam van de theatertour waarmee Niehof sinds maart langs theaters trekt. In die voorstelling speelt het café van Harry's vader, waar de zanger groot werd, een belangrijke rol. Harry Niehof is al decennia actief in de Groninger muziekwereld. In 2003 ruilt hij het Engels in voor het Gronings. Sindsdien maakt hij vijf Groningstalige cd's, waarvan één met Los Bomberos samen. En zijn zesde solo-album is dus recent verschenen. Bezoek de website van Harry Niehof.

7. Cissy - The love is real

Cissy (Gressmann) is een singer-songwriter geboren in Groningen met Europese en Caribische Roots. Als 4de generatie muzikant is het haar met de paplepel ingegoten. Ze schrijft over liefde (of het gebrek daar aan), sociale en maatschappelijke problemen, onbegrip, perspectief, waarheid, geluk en verdriet. In 2012 heeft ze voor haar afstudeerproject aan de Academie voor Popcultuur haar eerste EP uitgebracht en gepresenteerd tijdens haar afstudeerevenement in Jazzcafé de Spieghel. In dit kader trad ze in het najaar van 2012 al eens op in het RTV Noord programma Café Martini. De single ‘The Love Is Real’, is door Cissy zelf geschreven en geproduceerd door Ray Denz. Beluister het liedje van Cissy op YouTube.

8. Henk Wijngaard - Hoe die zomer was

Henk Wijngaard is een begrip in de Nederlandse muziek. Als tiener kreeg hij een gitaar en begon hij met schrijven van liedjes. Hij werkte jarenlang als vrachtwagenchauffeur. Door mee te doen aan talentenjachten kreeg Wijngaard een contract bij platenmaatschappij Telstar en kon heel Nederland kennismaken met zijn muziek. Als sinds de jaren '70 van de vorige eeuw scoort hij hits: 'Met de vlam in de pijp', 'Ik heb een truck als m'n woning', Hé Suzie' en 'Meissie meissie' zijn liedjes die bijna iedereen kan meezingen. Later deze zomer verschijnt van Henk een nieuw album. Dit liedje is daarvan alsvast een voorproefje. Bekijk de clip van Henk Wijngaard op YouTube.

9. Los Cascos - Tu tierra

Los Cascos is een band uit Groningen. De groep rond zanger en gitarist Oscar Molina (uit Colombia) maakt latin popmuziek. 'Tu tierra' de eerste single van de band. In de Centrale vertelde Oscar Molina dat het lied gaat over dat je niet kunt vergeten waar je vandaan komt. De band werkt momenteel aan een eerste album. Je vindt Los Cascos hier op Soundcloud.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.