Oud-topman Rotterdam Airport: 'Zonder luchthaven ben je een suf provinciestadje'

'Er gaat niets boven Groningen, maar zorg er wel voor dat er vliegtuigen boven Groningen gaan, want anders zak je snel terug en word je echt een suf provinciestadje.'
Roland Wondolleck, die eind vorig jaar bij Rotterdam Airport vertrok nadat hij er ruim dertig jaar directeur was, is duidelijk: Groningen kan niet zonder luchthaven.
Wondolleck bracht Rotterdam Airport, het voormalige Zestienhoven, van een zwaar verliesgevende luchthaven die met sluiting werd bedreigd, tot een bloeiend bedrijf. 'Een kwart eeuw moest er geld bij, maar nu is het een serieuze belastingbetaler.' Zijn recept is het ontwikkelen van een goed netwerk van verbindingen met allerlei Europese bestemmingen. 'Die bepalen hoe belangrijk een luchthaven is voor zakelijke en recreatieve reizigers'.

Stijging van vliegverkeer

Ook Groningen Airport Eelde kan zich volgens hem in die richting ontwikkelen. Hij trekt de vergelijking met Zestienhoven. 'De problemen waren in Rotterdam vele malen groter dan in Groningen.' Hij, en andere deskundigen, voorzien een forse stijging van het vliegverkeer. De schattingen variëren van twintig procent meer tot zelfs een verdubbeling in de komende jaren. Een voorbeeld van die positieve ontwikkeling in Groningen Airport Eelde ziet hij in de nieuwe lijn naar Denemarken die maandag voor het eerst de lucht in gaat.
Groningen zelf wordt volgens Wondolleck ook aantrekkelijker als toeristische bestemming. 'Een prachtige stad die kan profiteren van de toename van toerisme naar secundaire steden. Mensen hebben de grote steden bezocht, vaak doordat vliegen steeds goedkoper wordt, en willen nu ook andere bestemmingen zien'.

Bescheiden

Om serieuze verbindingen met buitenlandse bestemmingen op te zetten vindt hij het noodzakelijk dat gemeente, provincie, Rijk en de luchthaven zelf goed samenwerken. 'Je moet het langzaam opbouwen.' Wel is het zo dat luchthavens als die van Rotterdam, Maastricht en Groningen altijd 'bescheiden' zullen zijn. Maar dat is volgens hem ook een voordeel: 'Want het is in de buurt en alles gaat er lekker snel'.
De oud-directeur, maar ook piloot Wondolleck, wijst behalve op het stijgend aantal mensen dat via de lucht reist, ook op een andere ontwikkeling die de groei van luchthavens stimuleert: vliegtuigen worden steeds stiller. 'Over een aantal jaren hoor je alleen nog het geluid van de romp, niet meer de motoren', voorspelt hij. Milieubezwaren staan dan uitbreidingen van het aantal vliegbewegingen niet meer in de weg.

Meetellen

Voor mensen die pleiten voor sluiting van een (nog) verlieslijdende regionale luchthaven waarschuwt hij nogmaals: 'Wil je je stad op de kaart houden, dan kan je niet zonder goed regionaal luchtvervoer. Zo simpel is het. Anders tel je niet meer mee. Als er al een tijd is om voor een regionale luchthaven te kiezen en de ontwikkeling daarvan, dan is dat nu wel'.