Gids legt sporen van het Groningse slavernijverleden bloot

Wandelen of fietsen langs de sporen van het slavernijverleden van Groningen. Het kan dankzij het nieuwe boek van historici Margriet Fokken en Barbara Henkes.
West-Indische Compagnie

Jonkers en rijke Stadjers waren de voornaamste aandeelhouders van de kamer van de West-Indische Compagnie (WIC) in Groningen. De WIC hield zich bezig met de handel op Afrika en Amerika en verscheepte ook slaven. De huizen en graven van deze rijke Groningers zijn voorbeelden van 'sporen van het slavernijverleden van Groningen', zoals het boek van Fokken en Henkes heet.

Thomas van Seeratt

Zo kom je langs het Calmerhuis in de Oude Boteringestraat in Groningen, waar Thomas van Seeratt woonde. Hij spande zich in voor het opknappen van de Groninger zeedijk na de kerstvloed van 1717, maar hij was ook kapitein op de slavenschepen van de WIC.

Marten Douwes Teenstra

Maar er waren ook tegenstanders van de slavernij. De Groninger herenboer Marten Douwes Teenstra woonde een tijd in Suriname en streed na zijn terugkeer in Ulrum voor de afschaffing van de slavernij. Vlak na die afschaffing in 1863 overleed hij en zijn graf maakt ook deel uit van de route.