Vanavond besluit over Akkoord van Westerlee: spanning in Stadskanaal

© Archief (Carl Hoekstra/RTVNoord)
Het Akkoord van Westerlee staat maandagavond op de agenda in Stadskanaal. Kort gezegd moet de gemeenteraad bepalen of Stadskanaal het Akkoord van Westerlee in leven houdt, of dat het de stekker er uit trekt.
Waar gaat het Akkoord van Westerlee over?

Op tafel ligt een businessplan voor een nieuwe uitvoeringsorganisatie die de sociale werkplaats-bedrijven Synergon en Wedeka moet vervangen.
Het Akkoord van Westerlee gaat niet alleen over Stadskanaal, waar vanavond over het plan wordt gepraat. Ook Oldambt, Pekela, Bellingwedde, Vlagtwedde, Veendam, Menterwolde en de Drentse gemeente Borger-Odoorn hebben iets in de melk te brokkelen. Samen hebben deze gemeenten het Akkoord getekend.
We schreven al eerder een artikel over de inhoud van het Akkoord van Westerlee.

Wat is het probleem nu?

De meningen over het businessplan voor de nieuwe uitvoeringsorganisatie zijn tot nu toe verdeeld. In Stadskanaal en Veendam zijn de nodige mitsen en maren en ook Vlagtwedde heeft inmiddels 'een beperking' geconstateerd.
Zo is het de vraag of de bestuursstijl die de gebiedsregisseurs in gedachten hebben juridisch haalbaar is. Daar twijfelen sommige gemeenten aan. Deze maandagavond wordt het businessplan besproken in de gemeenteraad van Stadskanaal. Het lijkt erop dat het college wil instemmen met het plan, maar wel met verschillende opmerkingen.
Daar zitten gebiedsregisseurs Gerard Kremer en Bert Middel niet op te wachten: voor hen is het 'graag of niet'. De heren hebben meerdere keren aangegeven dat het businessplan een compromis is en dat er niet meer aan geschaafd gaat worden. Daarover in discussie gaan, doen ze dan ook niet.
Beslist de raad dat de plannen nog wel bijgeschaafd moeten worden, dan houden Middel en Kremer het voor gezien en is het voorlopig einde verhaal voor het Akkoord.

De bal ligt bij Stadskanaal

De bal ligt maandagavond dus bij Stadskanaal, waar de gemeenteraad debatteert over het businessplan. 'De druk is voelbaar', zegt Klaas Pals van oppositiepartij D66 in aanloop naar de vergadering. 'En dat heeft vooral met de coalitie te maken. Als die het collegevoorstel steunen, dan trekken ze eigenlijk de stekker uit het Akkoord van Westerlee. Als dat geen druk is...'
In de coalitie voelt fractievoorzitter Gert Jan Boels (CDA) dat niet zo, zegt hij. 'Ik ervaar weinig druk. Maar daar moeten we het ook niet over hebben. We moeten het over de inhoud hebben: hoe gaan we samen trekken aan die arbeidsmarktproblematiek? Daar richt ik me op.'

Positie wethouder

Interessant is ook hoe de raadsleden kijken naar de positie van wethouder Francis Boen (PvdA). Boen zit als voorzitter van werkvoorzieningsschap Wedeka in het kernteam dat verantwoordelijk is voor het businessplan. Hij heeft er dus aan meegewerkt, maar heeft met het gemeentebestuur van Stadskanaal tegelijkertijd nog op- en aanmerkingen. Dat brengt hem in een lastig parket.

Instemmen, of anders...

Het woord in maandagavond in ieder geval aan de gemeenteraad. Middel en Kremer hebben vorige week nog een laatste poging ondernomen om de raad duidelijk te maken wat er gaat gebeuren als Stadskanaal niet volmondig instemt met het businessplan.
De beide gebiedsregisseurs zijn maandagavond overigens niet in Stadskanaal. Ze praten de gemeenteraad van Veendam bij. Dat is de andere gemeente die tot nu toe met Stadskanaal tegenover de overige gemeenten staat en nog vraagtekens en opmerkingen heeft.
Mocht Stadskanaal toch met een 'volmondig ja' tegenover het businessplan komen, dan is het daarna de beurt aan Veendam.