Minister Kamp zet plannen voor windmolens in Veenkoloniën door

© FPS/Jos Schuurman
In de Veenkoloniën komt een windpark met tientallen windturbines. Minister Kamp van Economische Zaken legt de vele kritieken naast zich neer en voert zijn plannen voor het gebied grotendeels door.
Dat meldt RTV Drenthe. De minister past zijn plannen op drie punten aan, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In Drouwenermond zouden twee rijen windmolens komen, waardoor inwoners ingesloten raakten. De zuidelijke rij wordt nu geschrapt. Daardoor komt het aantal turbines in het gebied uit op 45, in plaats van 50.

Aanpassingen aan verlichting

Daarnaast gaat Kamp kijken naar de gevolgen van windmolens in de buurt van Lofar. De molens zouden de telescoop kunnen verstoren.
Tot slot worden veranderingen doorgevoerd wat betreft verlichting van de turbines. Normaal gesproken knipperen er 's nachts rode lampen, maar in de plannen van Kamp branden die lampen continu. Bij helder weer wordt de verlichting gedimd.

Subsidie

De plannen voor het park moesten voor begin deze week worden ingevoerd, anders zouden initiatiefnemers een miljoenensubsidie mislopen. Daarmee zou het project niet voor 2020 afgerond kunnen worden.
Door het schrappen van een rij windmolens in Drouwenermond behaalt de provincie misschien niet het afgesproken aantal megawatt. De minister gaat met gedeputeerde Stelpstra in gesprek over een eventuele oplossing. De provincie heeft naast de Veenkoloniën alleen Zuidoost-Drenthe aangewezen als zoekgebied.

Omstreden plannen

De plannen voor windmolens kunnen al jarenlang rekenen op veel kritiek. Omwonenden, gemeenten en de provincie keerden zich tegen de omstreden plannen. Zo werden rechtszaken aangespannen en zienswijzen ingediend, maar zonder resultaat.
De afgelopen tijd zijn meerdere alternatieven aangedragen. Zo is voorgesteld kleine windmolenparken te bouwen, of te investeren in zonne-energie. Maar minister Kamp ziet niets in die plannen.

Lees ook: