Wie krijgt bij de herindeling de gemeente Eemsmond?

De supergemeente G7
De supergemeente G7 © RTV Noord
De gemeenten Delfzijl en Loppersum hebben hun keuze gemaakt. Bij de gemeentelijke herindeling kiezen ze voor samengaan met Eemsmond en Appingedam. Appingedam wijst deze variant niet van de hand, maar heeft een voorkeur voor een grotere fusiegemeente.
G7

?'We moeten alle kaarten op tafel leggen', zegt burgemeester Rika Pot van Appingedam. Haar gemeente is nog steeds voor de 'supergemeente' G7, die bestaat uit de zeven noordelijke gemeenten. Die zou de meeste bestuurskracht hebben. Maar nu Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond voor elkaar hebben gekozen, kijkt Appingedam ook verder. 'En dan komen we uit op een samenvoeging van Delfzijl, Loppersum, Appingedam en Eemsmond', vertelt Pot.

DAL-plus

De DAL-plus-variant (Delfzijl, Appingedam, Loppersum en de Eemshaven) is wat Appingedam, Delfzijl en Loppersum betreft van tafel. 'We gaan voor een onverdeeld Eemsmond. Wij zijn niet uit op een gesplitste gemeente', legt burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum uit.

Wat wil Eemsmond?

'We werken al lange tijd samen met ons vieren', zegt de Delfzijlster burgemeester Gerard Beukema. Delfzijl heeft samen met Loppersum een document opgesteld, waarin die samenwerking nog eens wordt onderzocht en benadrukt. Hiermee proberen ze de provincie ervan te overuigen dat Eemsmond bij hen hoort.
Eemsmond heeft eerder al aangegeven verder te willen met Bedum, De Marne en Winsum, als er geen G7 komt.

Besluit

Het provinciebestuur weet nu hoe de noordelijke gemeenten tegen de herindeling aankijken. Binnenkort wordt besloten hoe de bestuurlijke toekomst van Noord-Groningen eruit komt te zien.