Advocaat krijgt op haar kop van rechtbank

© Jos Schuurman/FPS
Advocaat Ludith Haarsma uit Paterswolde kreeg dinsdag op haar kop van de rechtbank in Assen. Ze zou een 24-jarige verdachte van seksueel misbruik bijstaan, maar kwam niet opdagen. Ook haar cliënt was er niet.
Dat meldt RTV Drenthe. De rechtbank wilde de zaak, waarin de 24-jarige man uit Assen wordt verdacht van het misbruiken van een 15-jarig meisje vorig jaar januari, inhoudelijk behandelden. Dat liet ze anderhalve week geleden ook aan de advocaat weten, toen die per brief liet weten dat ze dinsdag niet kon.

'Als je niet kunt, dan moet je geen zaak aannemen'

'Als je niet kunt op de dag van de zitting, moet je een zaak ook niet aannemen. Dat staat in het landelijk zittingsregelement', aldus voorzitter Bouke Klaassens van de meervoudige strafkamer. Daarna ontving de rechtbank een brief waarin Haarsma aangaf dat ook haar cliënt niet kon en dat hij perse haar als advocaat wilde.
De vervangster, een kantoorgenote, die Haarsma naar de rechtbank had gestuurd, kon niks over de zaak zeggen, omdat ze de inhoud naar eigen zeggen niet kende. Klaassens liet weten dat de rechtbank 'verbaasd en ontstemd' was over de gang van zaken.
De rechtbank had anderhalf uur uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. 'Weet u wel wat dit kost?' beet een van de andere rechters de vervangster van Haarsma toe. De enige die wel waren gekomen, waren het slachtoffer en haar oma.

'Misbruik van procesrecht'

De officier van justitie gaf aan dat hij gedrag van de advocaat vindt neigen naar misbruik maken van procesrecht. Het recht van een verdachte om bij zijn strafzaak aanwezig te zijn, is een groot goed. Daarom besloot ze na overleg toch maar om de zaak uit te stellen.
'Wij beraden ons op verdere stappen', aldus Klaassens. Volgens haar denkt de rechtbank erover een boze brief naar de advocaat te sturen, maar kan ze ook een klacht indienen bij de deken van de orde van advocaten.
Wanneer de ontuchtzaak nu wel wordt behandeld, is nog niet bekend.