RUG-cursus Fries trekt vijfduizend belangstellenden

© futurelearn.com
Vijfduizend mensen hebben zich ingeschreven voor de online cursus Fries van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De aanmeldingen komen uit de hele wereld.
'Introduction to Frisian', zoals de cursus officieel heet, gaat op 26 september van start. De online cursus is ontwikkeld door de afdeling Friese taal en cultuur van de RUG.

Gesprekjes voeren

Deelnemers leren binnen drie weken zichzelf voor te stellen in het Fries en te praten over familie, vrienden, werk en studie. Daarnaast leren ze aspecten van het leven in Friesland kennen. Het cursusmateriaal bestaat uit artikelen, quizzen, discussies en video's, waarin verschillende sprekers aan bod komen.

Verbaasd

De inhoud is ontwikkeld door Gerbrich de Jong, projectcoördinator van de cursus en docent Nederlands. Ze is verbaasd over het grote aantal aanmeldingen. 'De al lopende cursus 'Introduction to Dutch' had heel veel aanmeldingen, maar of dat ook voor het Fries zou gelden, wisten we niet. Dit aantal is veel meer dan we van tevoren verwacht hadden.'

Van Colombia tot Nigeria

Mensen die zich hebben aangemeld komen uit alle leeftijdsgroepen en van over de hele wereld, van Colombia tot China en van Zweden tot Nigeria. De Jong: 'Er zijn mensen die graag talen leren en het Fries in hun lijstje willen zetten, maar ook gepensioneerden die leren als hobby hebben en natuurlijk mensen die heel specifiek afkomen op het Fries. De grootste groep komt uit het Verenigd Koninkrijk, mogelijk omdat Futurelearn, het platform dat de cursus aanbiedt, Brits is. Het kan ook zijn dat zij benieuwd zijn naar het Fries, omdat dat wel gezien wordt als de taal die het dichtst bij het Engels staat'.
Verder is er veel belangstelling vanuit de Verenigde Staten en Canada, mogelijk omdat daar veel Friezen naar toe zijn geëmigreerd en de taal daar nog in de families leeft.