Martini Ziekenhuis en Menzis tekenen voor het eerst meerjarig zorgcontract

Het Martini Ziekenhuis en zorgverzekeraar Menzis hebben woensdag voor het eerst een vierjarig zorgcontract gesloten. Tot nu toe moest er elk jaar een nieuwe overeenkomst getekend worden.
In het nieuwe contract zijn afspraken gemaakt om de kwaliteit van zorg te vergroten en de kosten te verkleinen. Het ziekenhuis mag op elf speerpunten, zoals long-, darm-, prostaat- en borstkankerzorg uitbreiden.

Zonder budgetproblemen

Dat betekent dat het ziekenhuis zelf kan beslissen hoeveel mensen geholpen worden. 'Mensen kunnen het hele jaar bij ons terecht kunnen voor die zorg zonder dat er budgetproblemen zijn', legt bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis uit.
Verder is afgesproken dat Menzis ook de nieuwe, dure medicijnen vergoedt en de patiënt altijd het medicijn krijgt dat het meest geschikt is.

Onnodig duur

Wel gaat het ziekenhuis kijken of de ene arts niet veel meer dure medicijnen voorschrijft dan een andere. Dit moet ervoor zorgen dat er niet onnodig veel dure medicijnen worden gebruikt.

Huisarts behandelt

Ook hebben specialisten van het Martini afspraken gemaakt met huisartsen over het beter verdelen van de zorg. Dit houdt in dat de huisarts in sommige gevallen eerst zelf een behandeling start en niet meteen doorverwijst naar een specialist in het ziekenhuis. 'Dat betekent dat mensen hun eigen risico niet hoeven te op te souperen', zegt Feenstra.
Het verplaatsen van bepaalde ziekenhuiszorg naar huisartsen scheelt voor Menzis ook kosten.

Goedkoper werken

Verder is er afgesproken dat het ziekenhuis zelf efficiënter en dus goedkoper gaat werken. Met de besparingen die dat oplevert voor Menzis worden de extra mogelijkheden voor het ziekenhuis betaald.
Menzis hoopt in de toekomst ook met andere, grote ziekenhuizen in onze provincie soortgelijke contracten af te sluiten.