'Project X-reünie' verloopt rustig: 'Geen moment grimmig geweest'

'Ik heb geen moment gedacht dat het mis zou gaan', zegt burgemeester Pieter van Veen van Haren woensdagavond. Het is rustig gebleven tijdens de 'Project X-reünie' in het dorp.
Enkele honderden jongeren die kwamen, zijn door de politie weggestuurd. Verder zijn er geen vernielingen gepleegd.

ME'ers

Volgens Van Veen hadden gemeente en politie voldoende maatregelen getroffen en zijn alle scenario's doorgesproken. Drie ME-teams waren opgeroepen. Verder gold er een samenscholingsverbod en al het verkeer dat naar Haren wilde, werd gecontroleerd.

Zwolle

Op de stations van Zwolle en Amersfoort zijn jongeren met kratjes bier gesignaleerd die naar Haren wilden. Zij mochten daar niet uitstappen, maar moesten doorrijden naar het Hoofdstation in Groningen.

Niet grimmig

'Het is geen enkel moment grimmig geweest', zegt de burgemeester. Wel is er iemand gearresteerd. Van Veen weet niet of het om een inbreker ging of een de deelnemers aan de 'reünie'.

Familie

In aanloop naar woensdagavond is contact geweest met de familie van het meisje, dat de aanleiding vormde voor het originele Project X in Haren. Zij had destijds een uitnodiging op Facebook gezet die werd gekaapt. De familie is op de hoogte gebracht van de maatregelen die woensdagavond zijn getroffen.

21.000

Het was woensdag vier jaar geleden dat er rellen uitbraken na een oproep op Facebook. Ter gelegenheid daarvan was een nieuwe Facebookpagina aangemaakt, waar ruim 21.000 mensen aan hebben gegeven woensdagavond naar Haren te komen.

Lees ook: