Instellingen

Noordenveld wil Werelderfgoedstatus voor Veenhuizen

© Jos Schuurman/FPS
De gemeente Noordenveld wil dat Veenhuizen een UNESCO Werelderfgoedstatus krijgt. De raad stemde woensdag unaniem in met de nominatie.
De gemeente is al jaren bezig met de voordracht, die in 2018 rond moet zijn, schrijft RTV Drenthe. In dat jaar bestaat de erfgoedorganisatie Maatschappij van Weldadigheid tweehonderd jaar.

Toeristentrekpleister

Hoewel de financiële gevolgen van de Werelderfgoedstatus nog niet duidelijk zijn, waren de raadsleden unaniem positief over de nominatie.
Lijst Groen Noordenveld diende zelfs een motie in om al eerder geld beschikbaar te stellen, zodat Veenhuizen aantrekkelijker wordt als toeristentrekpleister.

'Hapsnapbeleid voorkomen'

Volgens de partij moet een 'hapsnapbeleid' worden voorkomen en nu al een reserve worden ingesteld om de Werelderfgoedstatus tot een succes te maken. Zo moet er extra geld komen voor een bezoekerscentrum, een verbeterd fietsnetwerk en het onderhoud van wegen.
'Een sympathiek voorstel', volgens burgemeester Klaas Smid. 'Maar te voorbarig.' Bovendien zou er volgens Smid sowieso al geld gaan naar een aantal van de genoemde uitgavenposten. De motie werd niet aangenomen.
Het voornemen is dat zeven zogenoemde Koloniën van Weldadigheid worden genomineerd die de Maatschappij van Weldadigheid stichtte tussen 1818 en 1825. Veenhuizen is daar één van.