Makers 'bangalijst' Vindicat bekend

De makers van de lijst waarop 22 eerstejaars studentes van studentenvereniging Vindicat op internet te kijk worden gezet, zijn zelf ook lid van die vereniging. Het gaat om een groep mannelijke studenten.
Het bestuur van Vindicat heeft een sterk vermoeden wie het zijn, maar wil verder niet zeggen of het om eerstejaars of ouderejaars gaat. 'Het bestuur heeft vanmiddag een spoedvergadering over wat er met deze leden moet gebeuren. We hebben daarvoor een intern rechtssysteem, met boetes, taakstraffen en schorsingen,' zegt abactis, zeg maar secretaris, Fleur Ponne. Voorlopig denkt het bestuur nog niet aan strafrechtelijke aangifte.
Stadsblog Sikkom ontdekte donderdag dat de bewuste lijst online stond. Op de lijst wordt van de studentes, met vermelding van naam, foto, telefoonnummer en studentenhuis, verteld hoe goed ze zijn in bed.

Lid blijven

De betrokken studentes mijden de publiciteit. 'Hun privacy is onze grootste zorg,' zegt Ponne. 'We hebben ze allemaal gesproken en ze hebben unaniem besloten niet te reageren. Ze willen wel lid blijven.'
Ponne heeft ook contact gehad met ouders van de meisjes. 'Vanochtend sprak ik een moeder en die is hier op zijn zachtst gezegd niet over te spreken. Ik heb uitgelegd dat de privacy van de meisjes voor ons centraal staat en dat stelde haar wel gerust.' Volgens haar overwegen de ouders nog geen strafrechtelijke stappen.

Niet officieel

De lijst heet Oprechte Almanak, maar hij heeft niets te maken met de officiële jaarlijkse almanak van Vindicat: 'Het bestuur en de almanakcommissie waren niet ingelicht over het maken van dit document. We zijn er erg van geschrokken. Zulke dingen zou je nooit in een almanak zetten.
Het bestuur van Vindicat wil graag dat de lijst van internet wordt gehaald, maar ziet daar geen mogelijkheden toe.

RUG houdt zich afzijdig

De Groningse universiteit laat in een reactie weten dat dit een interne zaak is van Vindicat waar de universiteit geen bemoeienis mee heeft. Ook de politie en OM laten weten dat het een interne zaak is, totdat er aangifte wordt gedaan.