'De FC loot altijd een uitwedstrijd in de beker' Of toch niet?

© Martin Drent/RTV Noord
FC Groningen speelt in de volgende ronde van de KNVB Beker in Utrecht tegen de FC. 'Alweer een uitwedstrijd!', roept menig supporter. Maar verloopt de bekerloting altijd zo ongelukkig voor de FC?
Gekeken naar alle bekerduels sinds de oprichting van FC Groningen is het antwoord een volmondig 'ja'. Waar de FC 55 keer voor eigen publiek speelde, wordt het treffen met FC Utrecht de 94ste uitwedstrijd in de beker.

Vanaf 2005 vaker thuis

De afgelopen jaren laten echter een ander beeld zien. In de periode vanaf het seizoen 2005/2006 tot nu bekerde FC Groningen vaker thuis dan uit.
In deze periode kende de FC twee opvallend reeksen. Tussen 21 september 2005 en 7 november 2006 speelden de groenwitten zes keer achter elkaar een thuiswedstrijd in de beker.

Ruim drie jaar zonder thuiswedstrijd
Dit werd de jaren erna ruimschoots gecompenseerd. Het duurde na de laatste wedstrijd in bovenstaande reeks 3 jaar, 1 maand en 14 dagen voordat de FC weer een thuiswedstrijd lootte. In deze periode speelde de FC zeven bekerduels op vreemde bodem.

Winst-verlies

Misschien niet heel erg verrassend is het feit dat FC Groningen in de thuiswedstrijden ook beter presteert dan in de uitwedstrijden. In Groningen zijn 40 van de 55 wedstrijden winnend afgesloten (72,7) procent. Buiten de stad 53 van de 93 (57,5 procent).

Bekerfinale

Overigens is de gewonnen bekerfinale tegen PEC Zwolle in de Rotterdamse Kuip in 2014 in dit overzicht als neutrale wedstrijd beschouwd en dus niet meegerekend.