Gegevens van 11.000 werkzoekenden belanden op straat door fout UWV (update)

© RTV Noord
Door een fout van het UWV zijn gegevens van 11.000 werkzoekenden bij mede-werkzoekenden terechtgekomen. Daarbij gaat het om gegevens als naam, burgerservicenummer, emailadres, postcode en woonplaats.
Bij RTV Noord hebben zich tot nu toe zes personen gemeld die zeggen dat hun gegevens op straat zijn beland. Ze hebben een brief gekregen van het UWV met de mededeling, een korte uitleg van de fout en excuses.

'26 inzages'

Volgens het UWV hebben 26 mensen de persoonsgegevens kunnen inzien. Dat staat in de brief die in handen is van RTV Noord. 'Daar is direct telefonisch contact mee opgenomen', schrijft het UWV.

'Wat is dit jong?'

Een van de gedupeerden is Bernie Dupon uit Bedum 'Ik denk: wat is dit jong?' toen hij de brief van het UWV ontving. 'Kwaadwillenden kunnen hier wel wat mee. Zorgtoeslag aanvragen, of huurtoeslag op mijn naam. Dat kan allemaal. Dit kan toch niet?! Ik ben er heel kwaad over, ik schrok ook toen ik dit las.'
'Een excuus is niet genoeg, Ze hadden me even moeten bellen', zegt hij.
'Ik was geschokt dat mijn gegevens zijn doorgestuurd. Heel kwalijk', voegt een gedupeerde mevrouw uit Eelde er aan toe. Ze wil niet bij naam genoemd worden.

Aangifte

Dupon gaat maandag een nieuw burgerservicenummer aanvragen en gaat aangifte doen tegen het UWV. De vrouw uit Eelde heeft dat ook geprobeerd, maar dat kon volgens haar niet.

'Dan is het al te laat'

'De politie zei dat het niet expres was gebeurd, maar dat ik pas aangifte kan doen als er iets is gebeurd, maar dan is het al te laat.' Ook zij gaat een nieuw burgerservicenummer aanvragen.
Van hoeveel mensen de gegevens op straat zijn beland, is niet duidelijk. Dupon: 'De aanhef is ook geachte heer/mevrouw. Een standaard brief, hoeveel zullen deze wel niet ontvangen hebben?'

Reactie UWV

Het UWV betreurt de fout ten zeerste. 'Het was een menselijke fout, maar had natuurlijk nooit mogen gebeuren', zegt Jacomien Begeman van het UWV.
Zij zegt verder dat gedupeerden die contact willen met het UWV, dit in hun werkmap kunnen aangeven. Dan belt het UWV hen terug.
Disclaimer: in een eerdere versie van dit bericht stond per abuis dat ook het huisadres stond vermeld in de UWV-lek. Dat is niet het geval. We hebben het aangepast.