Kroos in vijver Lewenborg doodt vissen

De bewoners van de Kajuit in de wijk Lewenborg halen dit weekend de ene na de andere dode vis uit hun visvijver. De dieren zijn gestikt door het kroos op het water.

Vanaf de kant is water eigenlijk niet zichtbaar. Het is een groene zee van kroos. Buurtbewoners hebben contact gehad met verschillende instanties, maar die zeggen niets te kunnen doen.

'We gaan door'
Daar zijn de Stadjers het echter niet mee eens. Dus proberen ze met een opblaasbare rubberboot de vijver zelf kroosvrij te maken. 'We hebben geen keus', zegt Ria Peper. 'We gaan door. We willen de vissen niet zomaar dood laten gaan.'

'Het is schandalig', valt buurman Herman Simons haar bij. Zelf gooit hij regelmatig een hengeltje uit in de vijver, maar dit doet hem pijn om te zien. 'Dit is echt heel erg.'

50 dode vissen
Simons vertelt dat hij al meer dan dertig jaar aan de Kajuit woont. Het is volgens hem voor het eerst dat er problemen met de vijver zijn.

Een bedrijf heeft zaterdag zo'n vijftig dode vissen uit het water gehaald, maar was het enige wat gebeurd is. Buurtbewoners vissen naast netten vol kroos ook nog geregeld dode karpers, brasems en snoeken uit het water.

Zuurstof
De hoop is dat maandag alsnog actie wordt ondernomen door de gemeente. Peper: 'Er moet zuurstof in dit water komen. We hebben een klein stukje kroosvrij gemaakt en zagen direct enkele karpers bovenkomen en naar lucht happen.'

Probleem van de vijver is dat het stilstaand water is. Hierdoor warmt het sneller op, wat de kroosgroei versnelt. 'Op de een of andere manier moet hier stroming in de vijver komen', concluderen Peper en Simons.

Lees ook:
- Waterkwaliteit van Groningse vijvers is in orde
- Mogelijk botulisme in vijvers wijk De Wijert Groningen
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws