Dreigende verwaarlozing van monumentenpanden door nieuwe regeling

Eigenaren van monumenten mochten tot dit jaar de kosten voor onderhoud van het monument aftrekken bij de belasting. Minister Bussemaker en Staatssecretaris Wiebes hebben bekendgemaakt dat deze vergoeding voor onderhoud van monumentenpanden per 2017 wordt afgeschaft.
Johan Jeltema woont al 51 jaar in een monumentenpand. Als student woonde hij in het pand in de stad. Hij wilde er nooit meer weg en in 1978 heeft hij het pand gekocht en gerestaureerd.

Reactie Jeltema op afschaffing fiscale aftrek
'Mijn eerste gedachte was: wat vreselijk onverstandig. Het was een regeling die goed werkte. Als je kosten maakte voor groot onderhoud dan kon je tachtig procent van de kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Zo betaalde je wat minder belasting. Dat was een voordeel want zo kon je het volgende jaar weer wat besteden aan de volgende ronde'.

Het gevolg
'De neiging zal er nu zijn om onderhoud op de lange baan te schuiven. Je moet nu alles zelf betalen. Ik kan me voorstellen dat het onderhoud nu wordt uitgesteld. Ook worden gespecialiseerde vakmensen benadeeld. Zo kunnen timmermannen, schilders en loodgieters hun baan kwijtraken'.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws