Waarom wordt er niks gedaan aan het 'groene goedje' in het water?

Je kan er in Groningen niet omheen. De diepen, vijvers en andere wateren kleuren groen van het kroos. Het kost vissen het leven, blijkt uit een schoonmaakactie in een vijver in Lewenborg. Wat is het, hoe kom je er weer vanaf en... waarom doet niemand iets?

Door Bart Breij

Herman Simons, bewoner van De Kajuit in Lewenborg, gooit zelf wel eens een hengeltje uit, maar dit doet hem pijn om te zien. Bewapend met een rubberboot, visten hij en buurtbewoners afgelopen weekend vijftig dode vissen uit het water. Goed voor zo'n twee volle containers.
Voor Simons, die dertig jaar in Lewenborg woont, is het de eerste keer dat hij de vijver zo groen ziet. Stadjers delen zo'n drie weken foto's van groengekleurde diepen, kanalen en watertjes op Instagram en Twitter.
Het kroos-probleem speelt nu ongeveer drie weken en maakt het de populatie van de vissen, het leven zuur. Waarom is het water nog steeds groen?

Wat is kroos en hoe ontstaat het?

Omdat het al een poos droog is, staat het water op veel plekken de laatste weken laag. De hoge temperatuur en de droogte, zorgen ervoor dat water in vijvers en diepen stil staat. Zo ontstaat een baggerlaag die de plek van het water inneemt. Het groene kroos dat zichtbaar wordt aan de oppervlakte, is daar een teken van.
'Vijvers in Groningen hebben de afgelopen jaren een forse baggerlaag opgebouwd', zegt Albert-Jan Scheper van de hengelsportfederatie Groningen. 'Daardoor houd je minder water over.'
De gemeente Groningen plaatst op 7 september een bericht over het 'groene goedje' in het water. 'Het komt door hoge temperaturen en voldoende voedsel in het water. Omdat deze zomer veel regen viel, hoeft er geen water van buiten te worden ingelaten en is er minder stroming.'
De gemeente schrijft erbij dat kroos minder goed is voor de waterkwaliteit, omdat er door het kroos weinig licht in het water valt. Maar ze schrijft ook dat kroos niet schadelijk is voor vissen, eenden en andere waterdieren. Dat lijkt inmiddels ontkracht door de vissterfte bij de vijver in Lewenborg.

Waarom wordt er niks tegen gedaan?

Toch wordt er nog steeds niks gedaan tegen de groene waterlaag. Het probleem van kroos is dat je er niet zoveel tegen kan doen, vertelt Scheper op Radio Noord: 'Kroos weghalen is heel lastig. Het kan zich heel snel vermeerderen. Als je een beetje achterlaat in de vijver, is het zo weer dichtgegroeid.' Die eigenschap maakt het lastig om wateren van kroos en drab te ontdoen.
Een oplossing kan zijn om het waterpeil kunstmatig te verhogen, zodat het water weer beweging en zuurstof krijgt. Voor de vijver bij De Kajuit in Lewenborg is dat echter geen oplossing, weet Scheper: 'De waterstand in die vijver is laag en het is een lastige vijver, want hij heeft geen verbinding met ander water. Je kan het waterpeil niet verhogen vanuit een andere gang.'

Wat moet er nu gebeuren?

De gemeente Groningen laat in haar facebookbericht van 7 september weten dat het kroos vanzelf weer verdwijnt als er meer stroming is en de temperatuur zakt. Scheper: 'Later deze week wordt weer regen verwacht. Dat is zeer welkom. Het is wachten op lagere temperaturen en neerslag.'

Is dat genoeg voor de toekomst?

Volgens de woordvoerder van de hengelsportfederatie is wachten op de regen in ieder geval geen substantiële oplossing. We hebben de gemeente gevraagd of zij haar beleid verandert nu de vissterfte aan het licht komt en verband lijkt te houden met het kroos, maar nog geen reactie gekregen.
Kunnen waterpompen en fonteintjes ondertussen voor beweging zorgen en kroos in de toekomst voorkomen? Scheper: 'We moeten kijken hoe we deze vissterfte in de toekomst voorkomen. Het klimaat verandert. We moeten niet elk najaar vissterfte krijgen, dat mag natuurlijk niet.'