Officier eist werkstraf tegen 'muurisolatie-specialist'

© Jos Schuurman / FPS
Het openbaar ministerie eist tegen een 46-jarige man uit Nieuw-Weerdinge een werkstraf van 240 uur. Het gaat om een zes jaar oude oplichtingszaak.
Daarnaast eist de officier een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een schadevergoeding voor de slachtoffers van in totaal 25.000 euro.

Wel betalen, niet leveren

De Nieuw-Weerdinger had in de periode van 2010 tot 2012 een bedrijf in muurisolatie en kunststof-kozijnen in Emmen. Hij bezocht de mensen thuis en kreeg woningbezitters in Ter Apel, Stadskanaal, Valthermond, Musselkanaal en in Bussum zo ver aanbetalingen te doen.
Het materiaal werd niet of deels geleverd. Aan bouwwerkzaamheden kwam de 'muurisolatie-specialist' nooit toe. Er werd via de mail gecorrespondeerd waarna de ondernemer ineens niet meer thuis gaf. De gedupeerden stapten naar de politie.

Benadeelden dienen klacht in

De zaak werd aanvankelijk door het openbaar ministerie geseponeerd. De slachtoffers moesten hun geld maar opeisen via de burgerlijke rechter, was destijds de uitleg. De benadeelden lieten het hier niet bij zitten en dienden bij het Gerechtshof in Leeuwarden een klacht in.
Het Hof oordeelde in oktober 2015 dat de man uit Nieuw-Weerdinge moest worden vervolgd. De zaak werd vervolgens voorgelegd aan de politierechter. Die stuurde de zaak door naar de meervoudige kamer, waar drie rechters zich over de zaak buigen. De officier achtte alsnog vijf keer oplichting bewezen. Ze hield in haar eis rekening met de ouderdom van de zaak.
De rechtbank doet 10 oktober uitspraak.