Noorderplantsoenbuurt is lang wachten op schade-afwikkeling beu

Ze zijn het wachten meer dan zat; hun geduld is op. 'De maat is vol,' roepen de bewoners van de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen in koor.
En daarbij hebben ze het over de trage afwikkeling van schade door de zwaardere aardbeving van twee jaar geleden bij Ten Boer; onder de rook van de stad. Veel inwoners van de Noorderplantsoenbuurt wachten nog steeds op het afhandelen daarvan.

Helft nog in behandeling
Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) zijn na die stevig klap vijftig claims door huiseigenaren in de buurt ingediend. De helft daarvan is na twee jaar wachten nog steeds in behandeling. Zo heeft de werkgroep Bevingen Plantsoenbuurt berekend.

En die werkgroep slaat alarm. Buurtbewoners die nog steeds in de kou staan worden opgeroepen een klacht in te dienen bij de Onafhankelijk Raadsman gaswinning.

Willekeur
De werkgroep stelt ook vast dat sprake is ongelijke behandeling van de schademeldingen. 'Bij de afhandeling van schade in de wijk komt opvallend veel willekeur aan het licht. Zo zijn er straten waar bevingsschade bij het ene huis wel wordt erkend en bij het andere niet. Soms gaat het hierbij zelfs om schade aan een gedeelde tussenmuur tussen deze huizen,' stelt de werkgroep vast.

Er is grote ergernis over het forse verloop van experts van de NAM en het CVW. 'Dat komt een soepele afhandeling niet ten goede komt. Ook vindt nauwelijks voortgangsbewaking plaats door het CVW. Daardoor duren procedures onnodig lang,' meldt de werkgroep.

Niveau deskundigheid
Dan is er nog iets: 'De werkgroep constateert dat de deskundigheid van schade-experts lang niet altijd van voldoende niveau is. Van concrete daden valt in de Noorderplantsoenbuurt weinig te zien.'

Een woordvoerder van het Centrum Veilig Wonen laat weten dat inmiddels wordt uitgezocht om welke schademeldingen het gaat en wat de status daarvan is.

Lees ook: (Update: 05:03) Opnieuw beving in Groningen
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws