'Boeren en ondernemers moeten meer voor de lokale markt produceren'

Tweeduizend studenten van onder andere de Hanzehogeschool en MBO Terra brengen deze week de voedselproductie in Groningen en de kop van Drenthe in kaart. Ze onderzoeken hoe het kan dat we veel voedsel produceren voor het buitenland en niet voor onze eigen regio.
Willem Foorthuis van de Hanzehogeschool leidt het onderzoek. Hij maakt zich zorgen over de mkb'ers in onze regio. Door de schaalvergroting kunnen kleine boeren en ondernemers in de toekomst het hoofd niet meer boven water houden verwacht Foorthuis. En dat gaat ten koste van de werkgelegenheid.
Boeren en ondernemers zouden meer voor de lokale markt moeten produceren zegt de lector aan de Hanze. 'We moeten ons voedsel vermarkten. Dus niet meer onze varkens voor 39 euro verkopen en verslepen naar Italië en een paar maanden ligt hetzelfde vlees dan het tienvoudige bij de Jumbo als parmaham.' Legt Foorthuis uit: 'We moeten samen het vlees gaan slachten en er bijvoorbeeld vleeswaren van maken. Dat heeft voordelen; minder CO2-uitstoot en meer werkgelegenheid en het kan bij veel meer producten.'