Expeditie Grunnen is om trots op te zijn!

Stiekem zijn we een beetje trots op ons nieuwe weekendprogramma Expeditie Grunnen, dat u tegenwoordig elke zaterdag en zondag op televisie kunt zien. Trots omdat we bijna alleen maar positieve reacties krijgen en omdat de kijkcijfers heel goed zijn.
Dat is namelijk helemaal geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog, veranderen van radio- en televisieprogrammering gaat doorgaans gepaard met een lange tijd van gewenning en veel boze reacties. Omdat mensen gehecht zijn aan hun favoriete uitzending en er tot in lengte van jaren van willen blijven genieten.
In omroepland weten we dat. Ook al glijden de bereikcijfers van oude programma's steeds verder weg, degenen die trouw zijn gebleven zullen het nooit willen missen. En toch moeten we af en toe het mes zetten in ons programma-aanbod.
Zo is Expeditie Grunnen ook geboren. Na jaren van groeiende kijkcijfers hebben wij bij Noord inmiddels ook te maken met de veranderingen in medialand. De groei zit online, of moderner gezegd in het “digitale domein”. Traditionele Radio en TV hebben net als kranten te maken met vergrijzing en dus verkleining van het publiek.
De opdracht aan een stel enthousiaste brainstormers was simpel: ontwikkel een format dat past bij de behoeftes van het publiek, waar je energie van krijgt en waar een groeiend publiek voor is.
Vooral dat laatste is in televisieland anno 2016 lastig, zeker als het gaat om het segment waar wij ons wettelijk in begeven. Nieuws en informatie uit de regio en iets van regiocultuur. Er zijn zoveel andere manieren waarop het publiek zich tegenwoordig kan laten informeren.
De bedenkers gooiden één belangrijke televisiewet overboord. Het programma is van tevoren niet gescript. Aan het begin van de draaidag staat dus allerminst vast wat er allemaal in de uitzending van die dag komt.
Voor makers best een onzeker uitgangspunt. En niet iedereen kon daar direct enthousiast voor worden. Anderen wel gelukkig. Want voorspelbaarheid is misschien voor de hanteerbaarheid prettig, het kan ook leiden tot saaie toestanden.
En dat is Expeditie Grunnen allerminst. Het programma bestaat nog maar net en nu al is het busje een bekende verschijning in het Groninger landschap. De makers werken zich elke weekenddag een slag in de rondte. En doen de gekste dingen. Van hele serieuze gesprekken over geloof, leven en dood tot het trekken van een ouderwetse locomotief.
Het programma heeft elan. Het is een totaal nieuw concept vol snelheid en mogelijkheden. Het wordt gemaakt door medewerkers die barsten van de energie en het valt op. We zien dat aan de kijkcijfers en merken dat aan de reacties.
En het trekt een jonger publiek. Althans, mijn twee jonge zoontjes gaan er zaterdag en zondag voor zitten. En ze kijken met open mond, zie ik elke week tot mijn verbazing. En trots.
Bekijk hier de laatste Expeditie Grunnen.
Mischa van den Berg
Hoofdredacteur RTV Noord.