Hoe veilig is Groningen als fietsstad voor internationale studenten?

Groningen krijgt er steeds meer internationale studenten bij. Dit jaar mochten de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) er in totaal 3200 verwelkomen.
Emily Hine (22) uit Engeland en Tongtong Gao (23) uit China zijn twee van die internationale studenten. Als echte nieuwe Groningers verplaatsen de dames zich op de fiets. Maar hoe veilig is Groningen als fietsstad eigenlijk voor buitenlandse studenten?

Lang niet gefietst

Emily en Tongtong hebben al jaren niet meer op de fiets gezeten, maar sinds ze in Groningen zijn is de liefde voor de fiets teruggekomen: 'Ik heb sinds mijn vijfde niet meer op de fiets gezeten. Maar nu ik hier ben, fiets ik heel veel. Ik wilde graag de Nederlandse way of life overnemen en dus heb ik in de eerste paar dagen dat ik hier was meteen een fiets gekocht', vertelt Emily.
Tongtong heeft ook al jaren niet meer gefietst: 'Het is echt lang geleden. Ik zat nog op de basisschool toen ik voor het laatst op een fiets zat. Nou neem ik hier ook af en toe de bus, maar een fiets is eigenlijk heel handig. Ik moet alleen wel een wat grotere hebben', lacht ze terwijl ze naar haar mini-vouwfiets wijst.

Aanstekelijk

Het fietsen werkt aanstekelijk, vindt Emily. 'Mijn ouders zijn op visite geweest in Nederland. Ze hebben gezien hoe ik door de stad fietste en dat wilde mijn moeder ook. Ze heeft hier in Nederland een fiets gekocht, met mandje en alles erop. Ze heeft de fiets meegenomen naar Engeland en nu kan zij daar ook fietsen.'

'Ik was eerst heel erg bang'

'Ik was eerst heel bang om te fietsen in Groningen', vertelt Emily. Ze zag vooral op tegen de drukte van de stad en de verkeersregels: 'Het is hier echt heel druk en ik dacht dat ik de verkeersregels nooit zou begrijpen. Het is ook best ingewikkeld als je uit Engeland komt. Daar rijden we aan de andere kant van de weg.' Gelukkig kwam het helemaal goed; ze rijdt nu keurig mee in het verkeer.
Ook Tongtong merkt op hoe druk het is in de stad: 'In de eerste drie dagen werd ik bijna verdrukt door de mensen. Nederlanders fietsen zo snel en ik zit maar op een klein fietsje. Ik ga heel langzaam. Het was best eng, maar gelukkig is er niks gebeurd!'.

Hoe veilig is Groningen?

Volgens Emily en Tongtong is Groningen een heel veilige stad voor internationale studenten. Ze rijden moeiteloos van en naar hun studentenappartementen en ook de drukke plekken in de stad zijn geen enkel probleem voor hen. Volgens de twee studenten is het hier heel goed geregeld met de stoplichten en fietspaden.
Emily geeft Groningen als fietsstad een 9, Tongtong geeft een 8. Ze fietsen met een veilig gevoel door de stad, als echte Groningers.