Vindicat-deskundige: 'Over drie jaar gaat het gegarandeerd weer mis'

© Remy van Mannekes
'Als van bovenaf geen sancties worden opgelegd, bestaat de kans dat het van tijd tot tijd ontspoort.' Dat zegt Vindicat-deskundige Gertjan Aalders over de excessen bij de Groningse studentenvereniging.
Objectief

Aalders is docent journalistiek in Zwolle, maar hij woont in Groningen. Eind jaren '80 schreef hij het boek 'Handhaaft en beschaaft' over Vindicat. Hij werkte daarbij samen met de fotografen Bert Janssen en Geert Job Sevink. 'Het doel was een objectief beeld schetsen van Vindicat. We voerden onderhandelingen met de senaat en op een aantal voorwaarden mochten we binnenkomen', vertelt Aalders.

Studentikoos

Hij vervolgt: 'We mochten overal bij zijn: feesten, inauguratie, geheime genootschappen. Wat we aantroffen was een club ongelofelijk enthousiaste mensen. Op een speelse manier proberen zij de eerstejaars hun cultuur bij te brengen en dat gaat gepaard met studentikoze rituelen. Vaak zijn die wel om te lachen, maar het probleem is dat men niet in staat is om grenzen te stellen. Dat heeft te maken met leeftijd en met groepsdwang'.

Gesloten

Vindicat staat bekend als een 'gesloten' vereniging en dat begrijpt Aalders wel. 'Eerstejaars zijn bereid om dingen te doen, die ze normaal niet zouden doen. Vijf liter water drinken, een liter jenever achterover gooien of een bangalijst maken. Dat doe je onder druk. Maar als de kater is uitgewerkt, dan wordt het geaccepteerd.'

Geen grenzen

Toch heeft Aalders geen negatief beeld van Vindicat. 'Studentenverenigingen zijn ongelofelijk belangrijk voor de opbouw van een sociaal leven. Vindicat kent alleen veel waarde toe aan de ontgroening. Als er van bovenaf geen grenzen worden gesteld, gaat het over drie jaar gegarandeerd weer mis.'

Lees ook: