Hoogezand-Sappemeer geeft vergunning voor omstreden zonnepark

© Douwe de Haan/RTV Noord
Het bedrijf Powerfield krijgt een omgevingsvergunning voor de bouw van het tot nu toe grootste zonnepark van Nederland bij Sappemeer. B en W van Hoogezand-Sappemeer hebben besloten de vergunning af te geven.
400.000 panelen

Het park wordt 117 hectare groot, te vergelijken met de oppervlakte van 230 voetbalvelden.

Er worden 400.000 zonnepanelen geplaatst in het gebied tussen het Achterdiep Noordzijde en de Lodijk. Het gebied was oorspronkelijk bestemd voor glastuinbouwbedrijven. Maar die blijken niet naar Sappemeer te willen verkassen.

Bezwaren

Omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de komst van het park, omdat ze vinden dat hun woonomgeving ernstig wordt aangetast. Ook vinden ze dat de inspraakprocedure rammelt, onder omdat daarin een te grote rol zou zijn weggelegd voor initiatiefnemer Powerfield. Er zijn dertien bezwaren ingediend, maar B en W zien daarin geen reden om de vergunning te weigeren.

Haast

Het project van Powerfield valt of staat met een zogeheten SDE-subsidie van het Rijk. Die aanvraag daarvoor, vergezeld van een omgevingsvergunning, moet voor 1 oktober zijn ingediend. Het gemeentebestuur van Hoogezand-Sappemeer had daarom haast met de vergunningverlening. De bewaarmakers hebben aangekondigd de vergunning te gaan aanvechten.

Lees ook