Gronings bier uit 1476 nieuw leven ingeblazen
Gronings bier uit 1476 nieuw leven ingeblazen
Het bier is donker van kleur, vol, kruidig en licht pittig van smaak. Cluyn-bier is een oud-Gronings haverbier. Het recept stamt uit 1476. Bierbrouwer Henkjan Matthijs heeft met behulp van diverse bronnen het bier opnieuw weten te brouwen.
De ingrediënten van het bier staan in een oud boek dat in de stadsarchieven wordt bewaard. Het boek is geen simpel kookboek. Er staat namelijk niet precies hoeveel er van welke ingrediënten in moet.
De geschiedenis
Cluyn-bier ontstond als reactie op de met hop gebrouwen bieren uit Hamburg en Bremen. En door de ontdekking van de hopvelden in Peize. Tot in de 19e eeuw vertrok elke donderdag vanuit de stad Groningen het 'kluunschip' naar Leeuwarden om goederen en Cluyn-bier te leveren.
Uniek
e
smaak
De smaak van het bier is uniek 'dat komt omdat het bier gebrouwen is met haver. Tegenwoordig wordt bier bijna alleen nog maar gebrouwen met gerst', vertelt Henkjan. De bierbrouwer heeft er vertrouwen in dat het bier enthousiast ontvangen wordt in Groningen.