'Lekkende Vindicat-leden hangt 25.000 euro boete boven het hoofd'

© Alan Lavine, Flickr (bewerkt door RTV Noord)
Wie lekt over de ontgroening bij Vindicat, moet 25.000 euro aan de studentenvereniging betalen. Dat staat in een contract dat in handen is van de NOS.
Zijn deze contracten nieuw?

Meerdere bronnen melden aan RTV Noord dat dergelijke contracten al langere tijd 'vrij gebruikelijk' zijn binnen sommige studentenverenigingen.

Schade voor eigen rekening

Aspirant-leden tekenden het contract waar ook een passage over 'geleden schade' staat. Samenvattend is Vindicat na het zetten van de handtekening niet aansprakelijk voor schade.

'Slachtoffer moet aangifte doen'

NRC Handelsblad maakte woensdag bekend dat een aspirant-lid van Vindicat tijdens de introductie zo hard tegen zijn hoofd werd getrapt dat hij in het ziekenhuis belandde. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen vindt dat het slachtoffer alsnog aangifte moet doen.

Bangalijst

Vorige week kwam een zogenaamde bangalijst van de studentenvereniging naar buiten. Hierop stonden de mooiste studentes van Vindicat vermeld met naam, telefoonnummer en 'aantal sterren'.

'Voorkomen dat journalisten undercover gaan'

Rector Stijn Derksen van Vindicat stelt tegenover de NOS dat het 'zwijgcontract' is bedoeld 'om te voorkomen dat journalisten undercover aan ontgroening meedoen'.
Volgens hem staan leden vrij om de pers te woord te staan, maar kiezen ze er zelf voor dit te doen.

Lees ook: