Waar is de aardbeving?

Verwarring alom. Was de lichte aardbeving van woensdagmorgen nou wel of niet bij de stadswijk Lewenborg?
Volgens het KNMI lag het officiële het epicentrum een paar kilometer verder weg: bij het dorp Garmerwolde. Maar uit de ook op KNMI-site zichtbare satellietkaart, blijkt iets anders.
Daar geven de vermelde coördinaten aan dat de heel lichte beving van 0.9 op de Schaal van Richter zich heeft voorgedaan bij Noorddijk; aan de rand van Lewenborg. Toch een paar kilometer verderop en dus dichter bij de stad Groningen.

Simpele verklaring

Volgens seismoloog Läslo Evers van het KNMI is er een simpele verklaring voor deze verschillen. 'Aardbevingen worden in ons systeem automatisch toegeschreven aan de dichtstbijzijnde stad- of dorpskern. In dit geval is de binnenstad van Groningen verder weg dan het dorp Garmerwolde. Met als gevolg dat zo'n beving gelinkt wordt aan dat dorp en dus niet aan de stad Groningen,' licht Evers toe.
Het is de niet de eerste keer dat er discussie ontstaat over de exacte plaats van aardbevingen door de gaswinning. Zo was dat ook twee jaar geleden bij een zwaardere aardbeving vlakbij de stad Groningen het geval. Daar werd Ten Boer als epicentrum vermeld, terwijl uit de satellietkaart bleek dat de beving van 2.8 op de Schaal van Richter zich veel dichter bij de stad had voorgedaan.

Niet te vermijden

Volgens Evers zijn dit soort afwijkingen niet te vermijden. 'Het is het gevolg van ons automatische registratiesysteem. Daar kunnen wij niet zoveel aan doen.'