'Stadjers boven stadhuis'

© RTV Noord/René Hoogschagen
De gemeenteraad van Groningen is verdeeld over manier waarop van het stadhuis moet worden opgeknapt.
Iedereen is het eens over de noodzaak van renovatie. Het gebouw moet onder meer energiezuiniger worden. Daarnaast moet de raadszaal worden aangepast, omdat er vanwege de herindeling straks meer raadsleden zijn. 
De vraag is nu nog of het een minimale opknapbeurt wordt of dat het stadhuis ook nieuwe functies moet krijgen, zoals een stadscafé of een coffeecorner. 

Totaal overbodig

De koffiehoek-kwestie leidde tot ergernis bij de SP-fractie, die dit een volstrekt overbodige toevoeging vindt. Er zijn genoeg koffietentjes in de binnenstad, aldus de partij, die een bescheiden aanpak wenst.
De PvdA deelt die mening. Fractievoorzitter Carine Bloemhoff: 'We moeten investeren in de Stadjers zelf. Stadjers boven het stadhuis.' Volgens de partij moet de gemeente niet proberen Stadjers het stadhuis in te trekken, maar moeten bestuurders juist de wijken in. 

Ivoren toren

Toch zien veel partijen in de renovatie een kans om het stadhuis een meer open karakter te geven. Volgens Student en Stad geeft het pand nu de indruk van een ivoren toren. De VVD op zijn beurt maakt zich zorgen over de publieke tribune. In de plannen zouden twintig Stadjers vergaderingen van de gemeenteraad kunnen bijwonen, nu zijn dat er nog bijna zestig. Dat aantal is voor de liberalen het minimaal nodige.
Op tafel kwamen twee moties. De motie van 100% Groningen om te onderzoeken of de gemeenteraad in het Forum zou kunnen vergaderen haalde het niet. De tweede motie van CDA, ChristenUnie en SP haalde het wel. Daarin staat dat het stadhuis alleen functies moet houden die aan het werk van college en raad gerelateerd zijn. 
De verschillende scenario's worden nu uitgewerkt door architecten en daarna voorgelegd aan de Stadjers. Die kunnen daarover discussiëren tijdens het Let's Gro Festival in november. Uiteindelijk komt daar een definitief plan uit. Begin volgend jaar neemt de gemeenteraad een besluit.